De perfecte espresso maken? Het is niet onmogelijk als je rekening houdt met volgende tips.

De ideale doorlooptemperatuur

De ideale watertemperatuur om een kopje espresso te zetten ligt tussen de 88 en 94 graden celsius bedraagt. De meeste espressomachines zijn zo ingesteld dat ze automatisch zorgen voor de juiste watertemperatuur. We raden wel aan om een warm espressokopje te gebruiken. Zo blijft het cremalaagje langer behouden.

Opwarmen van het kopje kan je op twee manieren doen. Via de kopjeswarmer op jouw espressomachine of, als je hierover niet beschikt, kan je gewoon even je kopje spoelen met heet water.

Versheid van de bonen

Voor een espresso gebruikt men doorgaans dezelfde bonen als voor een klassieke koffie, maar ze worden wel donkerder gebrand. Bovendien is het bij een goede espresso van groot belang dat de bonen zeer fijn worden gemalen.

Romige cremalaag

Doordat het water onder een hoge druk, vaak 9 tot 15 bar, over de fijngemalen koffie wordt geperst, verkrijgt men het typische goudbruine cremalaagje bovenop de sterke koffie. Door die hoge druk komen aroma en smaak volledig tot hun recht, terwijl de cafeïne, de looistoffen en de bitterheid in het koffiedik achterblijven.

De cremalaag is een uitstekende indicator van een goede espresso. Het cremalaagje heeft twee functies: het isoleert en houdt de espresso langer warm, en houdt ook het aroma – dat voor de smaak en geur zorgt van de koffie – langer vast.

Maar hoe weet je nu of de cremalaag goed is? Dat kan je snel weten door de ‘suikertest’ te doen. Wanneer je suiker op de cremalaag strooit, moet de suiker eventjes blijven liggen alvorens verder te zakken.

Ontdek espressomachines op Niwzi

Klik hier om producten in te laden