Een perfecte friet is krokant aan de buitenkant en lekker mals aan de binnenkant. Maar hoe bereik je die perfectie? Wij geven je de ultieme tips!

1Kies de geschikte aardappel

Het begint allemaal me de juiste keuze van aardappel. Je gebruikt het best de frietaardappel, die herken je aan z’n grote formaat en hardheid.

2Afdrogen is de boodschap

Schil de aardappel en spoel deze grondig. Belangrijk is om na het spoelen de aardappelen af te drogen! Snijdt de aardappelen in reepjes en droog deze nogmaals goed af.

3Voorbakken

Het bakken gebeurt steeds in twee stappen. De eerste stap is de voorbak in een temperatuur van 150°C-170°C. Laat de frituurolie rustig op de juiste temperatuur komen. Zodra het controlelampje uitdooft, is de friteuse klaar. Bak de frietjes gedurende 5 minuten.

4Tweede keer bakken

Na de voorbak, zijn de frietjes klaar voor een twee keer gebakken te worden. Deze gebeurt op een temperatuur van 180°C gedurende 3 à 4 minuten. Leg de frietjes na het bakken in een kommetje met keukenpapier om het overtollige vet te absorberen.

5Gebruik steeds kwalitatieve frituurolie

De beste keuze is frituurolie met een gezonde vetzuursamenstelling. Plantaardige frituurolie, gewonnen uit vruchten en zaden van planten, is van nature rijk aan onverzadigde vetzuren.

6Laat het mandje na het bakken niet boven de olie hangen

Zo worden je frietjes in een sneltempo opnieuw slap.

7Bak nooit twee verschillende producten zoals frietjes of kroketjes in dezelfde bakbeurt

De temperatuur kan dan onnodig dalen door een tweede soort toe te voegen.

8Ververs de olie om de tien bakbeurten

De staat van het frituurvet bepaalt de kwaliteit van de gebakken frieten.

9Vul het mandje maximaal tot twee derde

Stamp de friteuse niet vol want sommige frietjes zullen dan minder goed gebakken zijn, doordat ze bovendrijven. Hoe groter de portie, hoe minder krokant het eindresultaat!

Reageer