Fritel brengt dé oplossing voor thuis-composteren op de markt. The Mulch is een afvalverwerkingssysteem dat keukenafval verwerkt tot een geurloze massa die gebruikt kan worden als plantenvoeding. Ideaal dus voor mensen zonder tuin of met beperkte buitenruimte. En daarmee heeft het Belgische familiebedrijf een Europese primeur te pakken. Het revolutionaire toestel moest natuurlijk getest worden, en dus nam ik hem 3 weken mee naar huis.

Ik krijg een Maxi Mulch ter beschikking, die een inhoud heeft van 4 liter. Voor kleine gezinnen is er ook een kleinere versie van 2 liter op de markt, die zo op je aanrecht past. Het opstellen van het toestel is zeer eenvoudig: de gebruiksaanwijzing is duidelijk en alle stappen zijn goed uitgelegd. The Mulch heeft een uitneembare emmer, waarin het afval straks verwerkt wordt, en een opberglade met bakje, waarin je het residu kan bewaren tot gebruik.

Eens ik The Mulch aangesloten heb, kan ik de emmer meteen vullen met keukenafval. Eierschalen, aardappelschillen en overschotjes bereid voedsel: ze mogen er allemaal in. Harde keukenresten, zoals botten, pitten van steenvruchten of mosselschelpen, verwerk je dan weer beter niet in The Mulch. Die kunnen het toestel beschadigen.

Keukenafval.

Als er al afval in de emmer zit, maar deze is nog niet volledig gevuld, zal The Mulch in standby-modus het afval alvast licht drogen en malen. Zo ontstaan er geen onaangename geurtjes en krijg je in de zomer ook geen last van fruitvliegjes of maden. En daarenboven bespaar je op die manier energie, omdat je de volledige cyclus nog niet hoeft te starten.

Eens de emmer tot aan de vullijn gevuld is, start ik het verwerkingsproces. Dat duurt 3 tot 5 uur, en bestaat uit 3 fasen: drogen, malen en koelen. Wat overblijft is iets dat nog het meest gelijkt op potgrond. Het bruinachtig residu heeft daarenboven geen kwalijke geur en is volledig droog. Je kan het meteen gebruiken als plantenvoeding of in de opberglade bewaren. Daar is voldoende plaats om het overblijfsel van maar liefst 10 cycli te bewaren.

Het residue kan je gebruiken als plantenvoeding.

Ik moet zeggen dat ik enorm enthousiast ben over The Mulch. Wij hebben zelf maar een kleine tuin en dus weinig ruimte voor een composthoop. De groencontainer wordt daarenboven al snel een broeihaard van kleine insecten en kwalijke geuren. Met The Mulch is dit nu helemaal opgelost. Ons afval wordt tot 90% gereduceerd in volume, en dat hygiënisch, geurloos en geluidsarm. De zelfreinigende functie en het feit dat de emmer en lade gewoon in de vaatwas mogen, maken hem extra gebruiksvriendelijk. Ik ben fan!

 

Klik hier om producten in te laden

Reageer