Ha, de laatste zomerdagen… Mijn tijd in de keuken hou ik beperkt, zodat ik nog zoveel mogelijk kan genieten van het buitenleven. En de Tefal Optigrill is daarbij mijn trouwe metgezel. Ik testte hem enkele weken uit, en het is geen geheim: ik kan hem niet meer missen!

Als ik het compacte toestel uitpak, valt mij meteen de intuïtieve bediening op. Het paneel heeft 6 automatische programma’s, een speciale stand voor bevroren voedingsmiddelen en een manuele temperatuurregelaar. Helemaal rechts zit een gekleurd lampje, waarmee je het bakproces makkelijk kan opvolgen.

Ik begin mijn test met een stukje zalm. Delicate vis is niet makkelijk te bereiden, snel overgaar of plakt aan de pan. Benieuwd of het nu wel lukt. Zolang het lampje paars kleur en knippert, is het toestel aan het voorverwarmen. Dat duurt hooguit 5 minuten. Nadien kwast ik de zalm ligt in met kruidenolie, leg hem op de plaat en sluit het toestel. Het lampje kleurt nu blauw om aan te geven dat het kookproces gestart is.

Nadien heb ik de keuze van bakwijze: wil ik de zalm nog een beetje rauw vanbinnen, dan neem ik hem van de grill als het lampje geel kleurt en er een geluidssignaal weerklinkt. Ik kies voor de aanbevolen oranje stand. De vis komt zonder problemen los van de plaat, is goed warm en perfect gegaard: mooi gekorst aan de buitenzijde, smeuïg en sappig aan de binnenzijde. Dat gaat goed!

Enkele dagen later besluit ik na een lange werkdag een snelle croque te bereiden met wat restjes uit de koelkast: kaas, Italiaanse ham en een overjaarse nectarine. Hiervoor gebruik ik de toast-stand. Ook de croque is heerlijk: de kaas nét lopend, de nectarines zacht, de prosciutto krokant aan de randen. In mijn oude croque-machine heb ik zo’n resultaat nog nooit bereikt.

In de dagen en weken die volgen test ik nog heel wat gerechten uit: een gerijpte steak, gekruide aardappelplakjes en bevroren worstjes uit de vriezer. Zowel de automatische programma’s als de manuele stand doen hun werk zoals het hoort. Keer op keer zijn de bakresultaten optimaal.

Het grote voordeel van de Tefal Optigrill is de sensor die de dikte van de te bereiden ingrediënten meet. Daaraan wordt de baktijd automatisch aangepast. En zo zijn zowel mijn kalfslapjes als de XL hamburger die ik van de slager meebracht altijd gebakken zoals ik het wil.

Na het grillen kan je de platen makkelijk verwijderen en schoonmaken. Ze mogen rechtstreeks in de vaatwasser, maar ook met de hand afwassen is geen straf: daarvoor zorgt de gekende Tefal antikleeflaag. En door het vetopvangbakje blijft ook de keuken schoon, en is het opruimwerk tot een minimum beperkt. Kortom: de Tefal Optigrill is mijn favoriete metgezel in de keuken geworden.

Maak kennis met alle talenten van de Tefal OptiGrill én jouw dichtsbijzijnde verkooppunt:

Reageer