Snijden, hakken, raspen, mengen of kloppen. Een foodprocessor neemt je heel wat werk uit handen in de keuken. Met onze tips stap je gewapend een winkel of webshop binnen.

1Wat is het onderscheid tussen een foodprocessor en een keukenrobot?

Het is een vraag die vaak gesteld wordt. Een foodprocessor is een keukenmachine die geschikt is voor het snijden, hakken, mixen, raspen en pureren van groenten, fruit, noten of specerijen.

In vergelijking met een keukenrobot herken je een foodprocessor aan zijn typische vorm: een ronde mengkom op een motorblok.

Soms heeft de foodprocessor immers extra functies en accessoires zodat hij ook geschikt is voor het kneden van deeg. Op welke zaken kan je zoal letten als je een foodprocessor gaat kopen?

2Waarvoor wil je de foodprocessor gaan gebruiken?

Veel hongerige magen te voeden? Of sla je elk weekend aan het bakken? Bepaal op voorhand voor welke keukentaakjes je de foodprocessor zal inzetten.

Wat kan je zoal doen met een foodprocessor?

  • Groenten snijden of raspen
  • Fruit of groenten fijn hakken
  • Raspen van kaas
  • Vlees vermalen tot gehakt
  • Fijnmalen van noten of specerijen
  • Slagroom of eiwit kloppen
  • Deeg maken
  • Milkshakes maken
  • Sauzen of soep maken

3Welke accessoires heb je nodig?

Kijk daarom goed met welke accessoires de foodprocessor wordt geleverd. Welke messen of schijven zitten er in het standaardpakket? Is er slechts één mengkom of meerdere?

En belangrijk: welke accessoires kan je achteraf nog bijbestellen? Accessoires zoals een citruspers, blender, speciale pastaschijven, enz. breiden de mogelijkheden van de foodprocessor enorm uit.

4Hoe vaak ga je aan de slag met de foodprocessor?

De kracht van de motor, de capaciteit van de mengkom en de verschillende snelheidsinstellingen spelen hierbij een grote rol

Op het vlak van de motor zijn er grote verschillen tussen de verschillende foodprocessors. Een goede motor kan makkelijker overweg met grotere stukken. Maar zoals steeds is het wattage niet bindend voor de kracht van de motor.

Sommige merken hebben immers speciale motoren ontwikkeld die met minder vermogen toch makkelijk de klus geklaard krijgen.

Hoe meer snelheidsinstellingen er voorhanden zijn, hoe meer je kan spelen met de fijnheid of grofheid van je ingrediënten. Een snelle stand is ideaal voor het kneden, een tragere snelheid is dan weer beter aangewezen bij het kloppen.

Een speciale pulseschakelaar zorgt ervoor dat je even op extra hoge snelheid kan werken, bijvoorbeeld bij het fijnsnijden van ijsblokjes.

Sommige foodprocessors hebben het voordeel van een langzame start, wat gespetter op je keukenblad voorkomt (als je werkt zonder deksel).

Met een grotere mengkom kan je grotere hoeveelheden in één keer maken.

5Onderhoud en opbergen

Haal je een foodprocessor met veel accessoires in huis, dan vervangt die heel wat losse keukenapparaten zoals een blender, mixer, hakmolen of citruspers. Nadeel is dat al die accessoires extra kastruimte in de keuken innemen.

Bovendien zijn niet alle foodprocessors, of toch de onderdelen en accessoires ervan, geschikt om in de vaatwasser te stoppen. Best even opzoeken of navragen om zeker te zijn dus. Je zou niet de eerste zijn bij wie de foodprocessor al snel in de kast belandt, doordat je te vaak moet afwassen met de hand.

6Prijzen en modellen

In de productdatabase van Niwzi vind je de belangrijkste foodprocessors terug, met vermelding van eigenschappen, prijzen en een overzicht van winkelpunten en webshops.

Vergelijk de belangrijkste foodprocessors

Reageer