Dat geluid een impact heeft op de smaakbeleving en of we dat eens aan de tand wilden voelen? We moesten geen twee keer nadenken om deel uit te maken van het smaakexperiment van techmerk Bang & Olufsen.

In een mooie setting in de Druivenstreek rond Overijse zette Bang & Olufsen de topchef Wout Bru aan het koken. Het opzet was eenvoudig: proef 4 gerechten twee keer na elkaar, telkens onder verschillende geluidsomstandigheden. Luidsprekers van diensten waren twee buitenaards klinkende Beolab 90’s.

Aan de slag dus. Het eerste gerecht was een Latijns-Amerikaanse cheviche met zoete aardappel en passievruchten. Erg lekker. Toen tijdens de tweede proefbeurt hiervan een fel achtergrondlawaai op ons werd losgelaten, ging de smaak door de overdaad aan prikkels volledig verloren.

Idem voor het tweede gerecht dat we afwisselend met en zonder oordopjes opaten. Of hoe de afwezigheid van extern geluid de beleving beïnvloedt.

Een derde experiment wou duidelijk maken dat de geluidsbron een invloed kan uitoefenen op onze smaakperceptie. Proeven met muziek op een nochtans degelijk BeoVision televisie of muziek afkomstig van de Beolab 90 luidsprekers: het is een wereld van verschil.

Afsluiten deden we met een praline van bittere chocolade. Zachte pianomuziek deed het lekker zoet smaken, een tweede sessie met operamuziek gaf de praline meer bitterheid mee.

Wetenschappelijk expert Felipe Reinoso Carhalho doet al langer onderzoek naar de invloed van geluid op onze smaakbeleving, onlangs nog tijdens Make Brussels 2016. “Onze experimenten toonden aan dat muziek het genieten van eten en drinken kan versterken. Dat is een belangrijk inzicht voor topchefs als Wout Bru.”

[gap height=”30″]

Klik hier om producten in te laden