Granola en groenten- of fruitchips zijn heerlijk, maar zitten vaak boordevol suikers en bewaarmiddelen wanneer gekocht in de supermarkt. Wanneer je zelf aan de slag gaat met een dehydrator of droogoven ben je alvast verzekerd van de puurheid van jouw voedsel en zijn de mogelijkheden eindeloos.

Dehydrateren van voedsel is één van de oudste en betere methoden om voedsel te bewaren. Al in de prehistorie werd de techniek toegepast door grassen, kruiden, wortels, bessen en vlees te drogen door ze in de zon te plaatsen.

De perfecte omstandigheden

Om voedsel te dehydrateren, moet er aan 2 voorwaarden voldaan worden:

  1. Voldoende warmte om vocht op te zuigen
  2. Luchtcirculatie om het vocht af te voeren en te verdampen.
    Om het uitdrogingsproces zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, moet het vrijgekomen vocht door de lucht opgenomen worden.

Wist je dat je met een droogoven zelfs meer voedingsstoffen zal behouden dan met conserveringsmethoden waarbij het voedsel moet gekookt worden? Hoe hoger de temperatuur tijdens de verwerking, hoe meer voedingsstoffen verloren gaan. Hoewel dehydrateren afhankelijk is van warmte, is dat bij een veel lagere temperatuur dan wanneer je het voedsel zou koken. Meestal zelfs niet hoger dan 68°C!

Welk type voedsel kan gedehydrateerd worden?

De mogelijkheden zijn praktisch eindeloos! Groenten en fruit behoren tot de gemakkelijkste en meest populaire voor beginners. Op hun hoogtepunt van rijpheid hebben ze de rijkste smaak en zijn ze het voedzaamst. Ook vlees, vis, kruiden, kaas of tofu, yoghurt en zelfs augurken gedroogd worden. In feite kan vocht uit bijna alles (voorzichtig) verwijderd worden.

Kun je gedroogd voedsel terug hydrateren?

Jazeker! Goed gedroogd voedsel kan gemakkelijk terug gehydrateerd worden. Het keert praktisch terug naar zijn oorspronkelijke grootte, vorm en uiterlijk. Als het op de juiste manier wordt behandeld, behoudt het veel van zijn aroma’s en smaak, net zoals de mineralen en aanzienlijke hoeveelheid vitamines.

Vlees en kruiden hoeven niet terug gehydrateerd worden voordat ze worden gekookt. Voor ander voedsel hydrateer je het best eerst om het vervolgens te koken, net zoals je met verse voeding zou doen.

Kruiden, groenten, vlees en fruit kunnen aan uw favoriete recepten worden toegevoegd. Hou hierbij rekening met de algemene regel om gedurende 30 minuten tot 1 uur te hydrateren wanneer je het voedsel aan een soep of stoofpot wenst toe te voegen. Kleine stukjes gedroogd voedsel hoeven slechts 15 tot 30 minuten te weken. Kokend water gieten over het gedroogd voedsel of het gebruik van een steamer kan de rehydratatietijd versnellen.

Maak kennis met de dehydrator van Fritel en zijn verkooppunten op niwzi.be:

 

Klik hier om producten in te laden

Reageer