stoomkoken

Een van de opkomende trends in de keuken is het stoomkoken. Elke grote fabrikant heeft tegenwoordig een stoomoven in het gamma, en ook kleinere stoomkokers duiken steeds meer in de winkelrekken op. Maar is stomen wel gezonder dan het koken in water?

Experts zeggen alvast van wel: het is niet alleen een gezonde maar ook een smakelijke manier om gerechten te bereiden. Bovendien spaar je heel wat tijd uit en is het energievriendelijk.

Gezonder

Bij het koken met stoom blijven de voedingswaarde, waaronder vitamine C en mineralen, en smaak, geur, kleur en sappen beter behouden dan bij het koken in water. Dat is te verklaren door het zachte aspect van de stoom die het voedsel en de smaak ervan minder zwaar aantast. Vlees blijft zo mals na het stomen, en vis blijft zijn celstructuur behouden zonder uit elkaar te vallen.

De vochtige hitte droogt bovendien het voedsel niet uit en doet de aroma’s van kruiden en specerijen beter opnemen in het voedsel.

Doordat de etenswaren niet in water worden klaargemaakt, is er ook geen toevoeging van zout nodig. Water onttrekt immers zout aan het voedsel bij de traditionele manier van koken in water. Bij stomen vindt ook geen smaak- of geuroverdracht plaats tussen de verschillende bakniveau’s van de stoomoven. En omdat er geen vet wordt gebruikt, is stoomkoken een synoniem voor een lichte keuken.

Minder gewichtsverlies

Het gewichtverlies tijdens het koken ligt bijna de helft lager dan bij elke andere kookwijze.

Ideaal om op te warmen

Bereide gerechten warm je zo op in een stoomoven. Doordat de stoom niet boven de 100°C gaat vindt geen bijkomende garing plaats. Het duurt langer dan in een microgolfoven (reken op 15 minuten), maar je zal wel het effect hebben van een vers bord in plaats van opgewarmde kost. Dit opwarmen wordt in de professionele wereld regenereren genoemd.

Energie- en onderhoudsvriendelijk

Stomen is trouwens een energievriendelijke manier van koken. Er wordt minder water verhit, en de opgewekte hitte is ook efficiënter dan droge hitte. Door een combinatie van gladde ovenwanden en het stoom die het vuil en vet losweekt zijn de stoomovens onderhoudsvriendelijk.

Meer dan stomen

In tegenstelling tot de kleinere stoomkokers bieden volwaardige stoomovens heel wat voordelen. Dankzij de voorgeprogrammeerde stoomtijden en zelfs ingebouwde recepten hoef je niet echt meer om te kijken naar de gerechten, behalve dan voor het toevoegen van ingrediënten aan het kookproces, bijvoorbeeld eerst de groenten en in een tweede fase de vis.

De nieuwe generatie van stoomovens is overigens een stuk flexibeler geworden. Deze zogenaamde combi-stoomovens hebben een hetelucht-functie die in combinatie met het stomen kan worden ingeschakeld. Dat levert bijvoorbeeld knapperig brood of vlees met een korstje op.

De combinatie van stoom en warme lucht is ook zeer geschikt voor het opwarmen van koud of diepgevroren voedsel. Dat duurt wel iets langer dan in een microgolfoven, maar het hele gerecht is egaler ontdooid. De stoom verzekert het behoud van smaak, vocht, knapperigheid en kleur terwijl de warme lucht het voedsel verwarmt. Ook voor het bakken van brood is het een ideale bereidingswijze.

Soorten stoomovens

  • Een drukloze of lagedrukstoomoven. Bij de drukloze stoomoven wordt in een waterreservoir stoom opgewekt die vervolgens in de bereidingsruimte wordt geblazen en de levensmiddelen aan alle kanten omringt.
  • Hogedrukstoomoven. Door hoge temperaturen (rond de 120°C) te hanteren wordt er een druk van 2 bar opgebouwd. Het voordeel van dit type is dat het stomen meer dan de helft sneller gaat.
  • De eerder vermelde combi-stoomoven.

Reageer