dampkap-kopen-tips

Bij de aankoop van een dampkap kom je heel wat termen tegen, en moet je op installatievlak bepaalde keuzes maken. Hieronder sommen we op waarop je zoal moet letten als je een dampkap gaat kiezen.

1Soorten dampkampen

Er bestaan twee grote groepen: inbouw en schouwdampkappen of decoratieve dampkappen.

De meest gangbare dampkap is de conventionele dampkap. Hj wordt tussen twee bovenkasten aan de muur gemonteerd. Soms zijn ze uitgerust met een uitschuifbare luifel. Bij de telescopische dampkap is het frontpaneel gelijk met de voorzijde van de bovenkasten. Door het uitrekken van het frontpaneel, schakelt de dampkap zichzelf in.

Een onderbouwdampkap is geschikt voor montage onder de bovenkast. Een schouwdampkap valt op door hun piramidevorm.

Een bekende vorm van de schouwdampkap is de eilanddampkap. Deze wordt boven een kookeiland gemonteerd.

Een inbouwgroep bestaat uit twee dingen: de kap met filter bevindt zich in de keuken, terwijl de motor op de tweede verdieping wordt geplaatst.

2Luchtafvoersysteem

Dampkap met luchtafvoer

De dampkap wordt rechtstreeks op de buitenlucht aangesloten. De vervuilde lucht wordt via een filter naar buiten afgevoerd.

Dampkap met recyclagefunctie

Wanneer een rechtstreekse afvoer onmogelijk is, kan de lucht gerecycleerd worden via een actieve koolstoffilter. De aangezogen lucht stroomt via de filter door een actieve koolstoffilter. Deze filter houdt de keuken geurvrij en blaast de lucht opnieuw de keuken in.

3Filters

  • Polyster/vilten filter: deze filter dient regelmatig vervangen te worden.
  • Metalen filter: Deze moet je enkel afwassen, daarna kan je hem terug gebruiken. De meeste metalen filters kunnen nu ook in de vaatwasser. Doordat de meeste filters uit aluminium zijn gemaakt, zijn ze ook onbrandbaar.

4Maximum debiet

Die wordt uitgedrukt in kubieke meter per uur en is een maat voor de afzuigkracht van een dampkap

5Installatie van de dampkap

De efficiëntie van een dampkap wordt niet alleen door de afvoercapaciteit bepaald. Ook een degelijk installatie is van invloed. Zo moet bij externe afvoer de buis kort, glad en met zo weinig mogelijk bochten zijn.

6Volume van de keuken

Verder moet er rekening gehouden worden met de grootte van de keuken. Reken erop dat het luchtvolume 6 tot 12 maal per uur moet gerecycleerd worden.

7Geluidsniveau

Dampkappen produceren rond de 60 dB aan geluid. Sommige toestellen gaan eerder naar de 45-50 dB toe. Als de motor van de dampkap op een andere plaats wordt geïnstalleerd, kan dit ook voor een stillere dampkap zorgen.

8Snelheden

Elke dampkap werkt op een aantal snelheden. Soms is ook een intensieve functie aanwezig, die op korte tijd kan gebruikt worden.

9Bediening

De dampkap kan traploos, elektronisch of door middel van knoppen bediend worden.

10Afwerking

Decoratieve dampkappen zijn er in alle soorten: geborsteld inox, zwart of wit. Inox is 100% roestvrij. Geïntegreerde dampkappen zijn in harmonie met de rest van de keuken.

Reageer