bunzlau castle servies

Verschrikkelijk oubollig, of net erg hedendaags en hip, de meningen over de serviezen van Bunzlau Castle zullen ongetwijfeld enorm gaan verschillen. Maar één ding is zeker, ze zijn uniek, origineel, en stuk voor stuk met de hand beschilderd, dus zijn ze het meer dan waard om even aan een nader onderzoek te worden onderworpen.

Love it or hate it

Bunzlau Castle vindt zijn oorsprong in Polen. In de tweede helft van de negentiende eeuw introduceerden de Poolse pottenbakkers van Boleslawiec keramisch aardewerk met kleurrijk stempelwerk op een witte achtergrond, als het ware om de concurrentie met het toen populaire ‘faience’ aan te gaan. De geboorte van de serviesstukken van Bunzlau Castle, zoals we ze nu, tot op vandaag kennen, was een feit.

 

bunzlau castle 2

Authenticiteit & vakmanschap

Want sindsdien is er eigenlijk niet zoveel veranderd: alle serviesstukken van Bunzlau Castle worden nog steeds in Polen geproduceerd, volgens de eeuwenoude technieken van vroeger. De producten worden tweemaal in de oven gebakken op een temperatuur boven de 1200°C, waardoor ze als stoneware (steengoed) omschreven kunnen worden. Door het bakken van de klei op dergelijk hoge temperaturen, wordt die waterdicht en zeer hard, en kunnen ze in de oven, microgolfoven en vaatwasser gebruikt worden.

Ongelooflijk maar waar, ook de decors worden nog steeds met de hand op de serviesstukken gestempeld met behulp van kleine sponsjes en fijne percelen. Dit gebeurt grotendeels door coöperatieven, kleine families die allemaal samenwerken en zich toespitsen op één bepaald decor.

En een grote keuze aan decors

Ondertussen zijn er al heel wat decors beschikbaar, zo’n 60 ongeveer, waarvan je er één kunt uitpikken en alle serviesstukken kunt gaan verzamelen, net als zoveel anderen voor jou, of je kunt verschillende decors door elkaar gaan gebruiken. Dankzij het prominent aanwezige (Pools) blauw passen alle decors namelijk mooi bij elkaar.

Reageer