We werden op de thee gevraagd bij Elke Bertens van T-Co, dé agentuur op gebied van koffie en thee in België en Luxemburg. 2018 is namelijk hun feestjaar, want het bedrijf viert zijn 25-jarig bestaan!

Zoals de Chinese traditie het voorschrijft, krijgen we een kopje heerlijke groene sensha thee met roze peperbolletjes, kruidnagel, drakenvrucht en basiclicum voorgeschoteld. Hét ritueel bij uitstek voor Elke om te bekomen van een drukke dag of gewoon om te praten.

Hoe het allemaal begon

Maar eerst even terug naar het prille begin, naar 25 jaar geleden, toen T-Co nog Gimalek heette. Gimalek werd toen door Luk Bertens – de vader van Elke – opgericht, samen met zijn 2 broers en was een groothandel in kleine en grote elektrotoestellen- en accessoires voor de kleine detailhandel die toen in elk dorp te vinden was. Nadat de 2 broers van Luk uit de zaak stapten, groeide de zaak verder uit als agentuur voor de gedekte tafel, kookgerei, potten en pannen. Zijn belangrijkste merken waren toen al Dethlefsen & Balk (D&B), Bredemeijer, G.A.T.,… Toen hij merkte dat koffie en thee aan een opmars bezig waren, bleef het idee dan ook niet uit om daarop verder te breien en merken te zoeken die complementair waren met zijn bestaande merken.

Het thee- en koffieverhaal werd naar een hoger niveau getild en werd nog moeilijk te bolwerken door 1 persoon. Daardoor stelde Luk aan zijn dochter Elke in 2002 dan ook voor om in het familiebedrijf te stappen om naast hem te komen werken. Ondanks dat het niet meteen haar ambitie was om in de verkoop te werken (Elke studeerde PR, Marketing en Communicatie), vond ze dat ze deze kans niet kon laten liggen.

In 2018 werd het tijd om een nieuw tijdperk in te luiden en kondigden Luk en Elke de naamsverandering aan die hun hoofdactiviteit beter in de verf kon zetten. Gimalek gaat nu door het leven als T-CO: Tea, coffee and more. Daarbij konden een nieuw logo en een nieuwe website ook niet ontbreken: www.t-co.be

Hoe het er nu aan toe gaat

Op vandaag werken Elke en haar vader nog steeds zij aan zij, maar heeft ze zeker en vast ook haar persoonlijke touch kunnen gegeven aan het bedrijf. Om haar klanten nog beter te kunnen informeren, studeerde ze vorig jaar met succes af als theesommelier en vervolledigde ze die kennis met een cursus ‘tea and foodpairing’. Hierdoor vloeide het idee om workshops te organiseren rond thee en food pairing.

Het idee is simpel, maar geniaal: Ze brengt haar klanten – winkeliers van over het hele land – samen en inspireert hen om thee in hun winkel te integreren, overhandigt hen tips & trics om zelf workshops op poten te zetten en laat hen de ruimte om ook hun eigen kennis met elkaar te delen.

De toekomst

Papa Luk is zijn fakkel aan Elke aan het doorgeven. Officieel is hij sinds augustus 2018 met pensioen, maar een abrupt afscheid van het familiebedrijf wordt het niet. Wel eentje met langzaamaan loslaten, maar waarschijnlijk nooit helemaal.

‘Tijd maken voor jezelf’ is de boodschap die Elke aan iedereen wil meegeven. Voor zichzelf begint dat – hoe raad je het – met heel bewust een kopje thee te zetten. Dat kun je heel mindfull doen door de smartphone aan de kant te leggen, de waterkoker op te zetten, het water op temperatuur te laten komen, een 3 tot 4-tal minuten te wachten tot de thee geïnfuseerd is, het filter eruit te nemen en te genieten. Wanneer je enkel daarmee bezig bent, zal je merken dat je in die korte tijdspanne tot rust komt.

Als mama van 3 kinderen én zakenvrouw is een rustpunt inlassen in een drukke dag een must om de gedachten te hergroeperen en de energie te vernieuwen om er terug tegenaan te kunnen gaan.

De supertips van Elke, de theesommelier

Gebruik het juiste water voor jouw thee!

Dat is namelijk onlosmakend verbonden met de kwaliteit van de infusie of thee die je wenst te maken. Thee bestaat voor 99% uit water. Bij de keuze van het water is voornamelijk de droogrest belangrijk. Dat is eigenlijk letterlijk wat er van water overblijft wanneer het verdampt is. Dat residu wordt op elke fles water vermeld.

Door de producten waarmee onze waterleidingen worden gereinigd, wordt kraantjeswater eerder afgeraden.

Spa blauw en Mont Roucous komen dan ook als beste basis voor jouw thee uit de bus.

Microgolf of waterkoker?


Gelet dat elke thee op een andere temperatuur wordt gedronken, toch wel waterkoker. Bij een microgolf heb je geen idee hoe warm je je water maakt en daarbij komt nog dat je je recipient mee verwarmt.

Hoewel er high-end waterkokers te verkrijgen zijn waarmee je de gewenste temperatuur kunt instellen, is het prijskaartje toch wel aan de hoge kant.

Uiteindelijk kun je met een gewone waterkoker ook wel de controle behouden over de temperatuur door het water tot aan het kookpunt te laten komen en het dan wat te laten rusten. Per minuut dat je wacht, zal de temperatuur met 10°C dalen. Dus 3 minuten wachten, betekent water op een temperatuur van 70°C.

De supertips van Elke, de agent van 11 koffie- en theemerken

Voor wie interesse heeft om te starten met een theehoek in zijn kookwinkel, elektrozaak,… dan is T&B een aanrader. Ze willen een one-stop-shop zijn voor de detailhandel, waarbij je bij hen terecht kunt voor thee, de presentatie, de verpakking met persoonlijk logo, de accessoires,…

Könitz is dé bekerspecialist bij uitstek die een design naar keuze kan afleveren op bekers die 100% vaatwasbestendig zijn. Niets is zo erg om jouw logo na enkele afwasbeurten te zien vervagen.

Met een mug of drinkfles van Contigo is jouw favoriete drankje gevrijwaard van lekken of morsen.

De fervente theedrinker kan zijn favoriete thee met een gerust hart in de dubbelwandige en roestvrijstalen theepotten van Bredemeijer opgieten. Dankzij de luchtcirculatie in de theepot blijft de thee op smaak en wordt hij niet bitter. De nieuwe houten theedozen van Bredemeijer zijn ook in de gaten te houden!

Bezoek de website van T-Co voor meer inlichtingen: https://www.t-co.be

 

Reageer