1. Bakken met de conventionele oven
Een conventionele oven werkt louter op basis van bovenwarmte in combinatie met onderwarmte. Ideaal voor fijne, traditionele taarten en gebak. We kunnen deze conventionele ovens vervolgens nog onderverdelen in gasovens en elektrische ovens. Deze laatstgenoemde wordt vandaag veel vaker verkocht, al kan je met een gasoven ook uitstekende bakresultaten bekomen. Maar, uiteraard, kan je de temperatuur in een elektrische oven veel beter beheersen. De gasoven is daarentegen uitgerust met een gasbrander die waterdamp produceert, waardoor je minder het risico loopt op uitdroging.
Bij de conventionele ovens die vandaag de dag op de markt zijn, kan je de onderwarmte of de bovenwarmte meestal ook apart instellen. Wil je bijvoorbeeld een pizza bakken met een knapperige pizzakorst, die onderaan mooi bruingebakken is, dan hoef je enkel de onderwarmte in te schakelen. Maar ook voor bereidingen in een gesloten bakvorm, die onderaan wat bruiner mogen zijn, is deze onderwarmte optimaal.
2. Bakken met de multifunctionele oven
Multifunctionele ovens beschikken naast de conventionele onderwarmte en bovenwarmte ook over andere functies, zoals een grillfunctie, een heteluchtfunctie, een magnetronfunctie of zelfs een bijkomende stoomfunctie. Zowel Novy, Boretti, Candy en Whirlpool hebben een aantal multifunctionele ovens in hun assortiment.
A. Heteluchtfunctie
De hete lucht wordt in de oven geblazen door middel van een ventilator, waardoor een gelijkmatige temperatuur in de volledige ovenruimte ontstaat. Grote stukken vlees gelijkmatig garen kan perfect met deze functie, maar wie daarentegen brood wil bakken, kan beter kiezen voor onderwarmte en bovenwarmte.
B. Overige functies
Een grillfunctie kan dan wel handig zijn, maar voor het bakken maakt het niet zoveel verschil uit of ze al dan niet op een oven van toepassing zijn.
C. Broodbakfuncties of broodbakprogramma’s
Een aantal ovens zijn echter specifiek uitgerust met broodbakfuncties of broodbakprogramma’s. Miele heeft een aantal inbouwovens met ‘Profi-functie’ in zijn assortiment, die dankzij de combinatie van hete lucht en vocht optimale resultaten voor brood, gebak en soufflés bekomen. Deze ovens zijn ook van een functie ‘Intensief bakken’ voorzien, waarbij de hete lucht samen wordt aangewend met de onderwarmte. Sappige fruittaarten, pizza’s en kwarktaarten, die een sterke hitte onderaan verlangen, hoeven hierdoor niet langer voorgebakken te worden. Ook de ICS Color Matrics van De Dietrich beschikt over een specifiek broodbakprogramma, net als de Universele PLUS ovens van Siemens. De S³ Big Capacity van Scholtès beschikt over zeventien verschillende functies, waarvan er vijf specifiek op bakken zijn afgestemd. Zo is er onder andere de ‘Brioche’-functie, die dankzij de gecombineerde werking van de bovenste weerstand en de ronde weerstand perfect is voor het bereiden van gebak dat moet rijzen, de ‘Schuimgebak’-functie, die ideaal is voor het drogen van meringue, de ‘Taarten’-functie, die gebruik maakt van het bovenste en het ronde verwarmingselement. En ook KitchenAid hoort in dit rijtje thuis, met zes bakkerijfuncties, en vijf patisseriefuncties.
3. Bakken met de combi-stoomoven
Stoomovens zijn razend populair, en iedereen weet dat koken met stoom een uitstekende manier is om gezond te koken. Maar wat velen niet weten, is dat je ook brood kunt bakken door gebruik te maken van een stoomoven. Zo kan je met de ProCombiSteam van AEG door middel van 75% ‘stoom’ en 25% ‘bakken’ een heerlijk, krokant brood bekomen. In een veel kortere tijd bovendien dan met een klassieke oven. Door het afwisselen van vocht met droge lucht krijg je aan de buitenzijde een perfecte kleur en korst, terwijl het brood van binnen lekker mals blijft. Een soortgelijke functie vind je ook bij V-zug, met het ‘Profi-Bakken’-programma dat ook stoom en hete lucht combineert, en die producten die gist bevatten – brood en pistolets – bijzonder luchtig maken.
Reageer