wijnglazen

Het aanbod aan wijnglazen is gigantisch, en dat maakt het er natuurlijk niet gemakkelijker op om er de meest geschikte uit te pikken. José Lemahieu, bestuurslid van de Vereniging Vlaamse Sommeliers, stond ons te woord over deze en andere ‘delicate’ wijnkwesties.

Over wijnglazen doen wilde verhalen de ronde, wijnglazen moeten al dan niet een lange steel hebben, jonge en oude wijnen mogen al dan niet uit hetzelfde wijnglas gedronken worden, … . Een mens zou van minder in de war raken, en om die reden planden wij een ontmoeting met José Lemahieu, die ons opnieuw vaste grond onder de voeten bezorgt.
Wijnglazen bestaan er in alle mogelijke vormen, formaten en materialen. Waarop moet je specifiek gaan letten wanneer je degelijke wijnglazen wil gaan aankopen?
José Lemahieu – “De vorm van het wijnglas en het materiaal waaruit het gemaakt is, zijn de belangrijkste factoren die een ‘gewoon’ wijnglas en een ‘kwaliteits’ wijnglas van elkaar onderscheiden. Op vlak van materiaal kunnen we uiteraard een onderscheid maken tussen glas en kristal. Glas wordt uit zand gemaakt, net als kristal, maar mits de aanwezigheid van een bepaald loodgehalte (24%) in de grondstof zal men over (edel)kristal gaan spreken. Kristallen glazen hebben een veel dunnere rand dan de andere glazen, waardoor ze er visueel ‘eleganter’ uit gaan zien, en ze beter op de lippen liggen. Uiteraard breekt dit dunne kristal sneller dan glas. Qua vorm zien we dan de laatste jaren vooral grote glazen met een grote voet op tafel verschijnen.”

Waarom is de keuze van een wijnglas zo belangrijk?
Lemahieu – “Het is onmogelijk om een goede wijn te proeven in een slecht wijnglas. Wie van lekkere wijn houdt, moet werkelijk investeren in goede wijnglazen. De kwaliteit van een wijn zal enkel in kristallen glazen met een mooie vorm optimaal tot zijn recht komen en de smaakbeleving zal helemaal anders zijn. Doe gerust de test en schenk dezelfde wijn in zowel een goed als een minder goed wijnglas, schotel de beide glazen voor aan een testpersoon, en de wijn uit het goede glas zal boven de andere wijn uitverkozen worden.”

Welk type wijnglas zou je voor consumenten echt afraden?
Lemahieu – “Wie wel eens naar een wijnproeverij is geweest, zal ongetwijfeld uit het befaamde wijnproeversglas van de Franse INAO – Institut National de l’origine et de la qualité – wijn genipt hebben. Dit wordt als hét wijnglas voor professionelen aanzien, omdat de aroma’s zich hierin beter ontwikkelen en ze tegelijkertijd in het glas worden gehouden door de tapse vorm. En uiteraard omdat je er gemakkelijk mee kunt walsen. Voor consumenten is dit glas echter niet interessant. Ook gekleurde wijnglazen zijn uit den boze.”

Welke, en hoeveel wijnglazen dienen er standaard in de barkast te staan?
Lemahieu – “Normaal gezien kiest men een kleiner wijnglas voor wit, een groter wijnglas voor rood, en het waterglas moet in principe het allergrootste zijn. Deze worden zo op tafel geplaatst, zodat de klant bij het inschenken niet gestoord wordt. Vandaag zie je echter meer en meer een andere tendens in waterglazen ontstaan. Er wordt meer en meer gekozen voor waterglazen die lijken op een klassiek longdrinkglas, maar dan minder hoog. Een dergelijk trio creëert een leuke tafelopstelling. Met de hedendaagse trends is het raadzaam om degelijke glazen in huis te halen, in één of twee formaten. Meer is in principe niet nodig, maar kies dan wel voor kwaliteit.”

Hoe ziet het ideale champagneglas eruit?
Lemahieu – “Er bestaan een drietal verschillende champagneglazen, waarvan er twee niet meer in gebruik zijn. De meisjes van plezier dronken vroeger altijd champagne uit een coupe, een breed glas met een lage kelk, die lijkt op een damesborst. Champagne verliest op die manier immers veel sneller hun bruisvorming, waardoor de meisjes er meer van konden drinken, wat in hun branche wel goed van pas kwam. De champagneglazen zonder steel waren dan weer de favoriete glazen van Louis Quatorze, omdat je de glazen ineens moest leegdrinken en er meer sfeer in het paleis hing. Het meest geschikte champagneglas echter is de flûte. Heel veel mensen zullen een champagne beoordelen op de bruisvorming ervan, en dit wordt door dit champagneglas nog maar eens versterkt. Wat velen trouwens niet weten, is dat glasfabrikanten helemaal onderin het champagneglas een kras zullen aanbrengen, en net deze oneffenheid zal de bruisvorming bewerkstelligen.”

Reageer