Ook bij het koken kun je de nodige energie besparen door op een paar kleine zaken te letten of de juiste toestellen te gebruiken.
1Platte bodem van potten en pannen
Gebruik potten en pannen met een zo vlak mogelijke bodem als je elektrisch kookt. Een vervormde bodem doet het energieverbruik namelijk sterk stijgen.
2Kookzones iets vroeger uitschakelen
Schakel de kookzones uit wanneer de bereiding bijna klaar is, zeker bij elektrische en keramische kookplaten. De zones geven nog voldoende restwarmte en ook de potten en pannen zijn nog warm.
3Maak zo veel mogelijk gebruik van deksels
Kook zoveel mogelijk met het deksel op de pot of pan én met het juiste formaat. Als de pannen te klein zijn in verhouding tot het kookveld, gaat er energie verloren.
4Kook in verhouding
Breng niet té veel water aan de kook. Het is bijvoorbeeld een misverstand dat aardappelen volledig moeten ondergedompeld zijn.
5Overweeg de aankoop van een slimme pan
Een snelkookpan kan veel tijd en energie besparen bij bijvoorbeeld het intrekken van een bouillon, de bereiding van vlees of het koken van peulvruchten of granen. Door de korte en afgesloten bereiding blijven smaken, kleur, vitamines en mineralen beter behouden dan in een gewone pan.
6Wat met het kookvuur zelf?
Inductiekookplaten en gaskookplaten zijn zuiniger (en sneller) dan vitrokeramische kookplaten. Bij inductie worden alleen de potten of pannen verhit, niet de kookzone zelf. De warmte ontstaat in de bodem van de pot. De kookplaat zelf is snel afgekoeld.
7Maak gebruik van een waterkoker
Bij een microgolfoven verbruik je ongeveer 2x zoveel energie als bij een waterkoker om dezelfde hoeveelheid water aan de kook te krijgen. Met een waterkoker heb je als voordeel dat die geen doorkooktijd heeft en meteen afslaat van zodra het water kookt.
8Stem het toestel af op de te verwarmen hoeveelheid
Gebruik de oven voor het bereiden van grote hoeveelheden; de microgolf om snel kleinere porties op te warmen.

Reageer