Foto: Novy

Een kookplaat is het epicentrum van de keuken en vandaag onmisbaar. Wie op zoek is naar een gepaste kookplaat kan in dit artikel een heldere uitleg vinden.

1Verschillende soorten kookplaten

De inductiekookplaat is vandaag de meest gebruikte kookplaat. Daarnaast bestaan nog steeds de klassieke vitrokeramische kookplaat en de gaskookplaat.

Een inductiekookplaat werkt op basis van een inductiespoel die een magnetisch veld opwekt. Daardoor zal de bodem van een geschikte pot of pan opwarmen, en niet de kookplaat zelf. Een inductiekookplaat zal ook enkel werken als het een pot of pan detecteert.

De vitrokeramische kookplaat, die eveneens is afgewerkt in glas, is goedkoper maar maakt gebruik van elektrische verwarmingselementen. Na het koken blijft er altijd wat restwarmte hangen.

De gaskookplaat is er voor de liefhebbers. Wie graag kookt met een vlammetje is aangewezen op deze kookplaat. Vandaag is die goed beveiligd met thermokoppelbediening (de gastoevoer stopt als de vlam stopt met branden) en ook wat de gas-op-glas modellen betreft erg modieus. Uiteraard moet je op de plaats waar de gaskookplaat komt een gastoevoer klaar liggen hebben.

Een speciaal model zijn de kookplaten met ingebouwde dampkap. Op plaatsen waar een dampkap niet mogelijk is – voor een raam of in een ruimte met heel hoge plafonds – kan dit een oplossing zijn. De motor van de dampkap wordt dan onderin de keukenkast ingebouwd.

2Bedieningen

Foto: Siemens

Vandaag zijn er heel wat bedieningsmogelijkheden op je kookplaat. Naast de draaiknoppen, tiptoetsen en de populaire sliderbediening, waarbij je met één vinger schuift over lijn om de temperatuur in te stellen, gaat het over geïntegreerde timers op elke kookzone, een pauzeerfunctie of warmhoudfunctie.

Met de timerfunctie kan je al dan niet per kookzone instellen hoelang het kook- of braadproces moet duren. Nadat die tijd is verstreken zal de kookplaat een signaal geven, en vaak ook die kookzone automatisch uitschakelen.

Met de pauzeerfunctie kan je het koken even onderbreken en de pot of pan in warmhoudstand zetten. Handig om iets anders te doen in de keuken of iemand in huis te laten als de bel gaat.

Op zowat elke kookplaat zien we ook de vergrendelfunctie terug. Met die toets verhinder je dat je per ongeluk de temperatuur van bepaalde kookzones verandert, en bescherm je de kookplaat tegen grijpgrage kinderhandjes. We spreken in dat opzicht van kinderbeveiliging.

Eveneens vaak gezien is de overkookbeveiliging. Wanneer je morst met vloeistoffen op de kookplaat, zal de kookplaat zich automatisch uitschakelen, zodat er niks kan inkoken of aanbranden.

Tot slot is er de boostfunctie, verkrijgbaar op inductiekookplaten. Daarmee kan je de kookzone een tijdelijke boost geven, bijvoorbeeld om snel water aan de kook te brengen.

Nog interessant om te vermelden is dat sommige kookplaten kunnen worden verbonden, bv. via wifi, met de dampkap. Daardoor zal de dampkap automatisch inschakelen als er iets op de kookplaat staat, en zal ook de intensiteit van de afzuiging worden aangepast op basis van wat er wordt gekookt.

3Aanpasbare kookzones

Foto: Miele

Bij een aantal inductiekookplaten heb je meer vrijheid om je potten en pannen te plaatsen dan enkel op de vier standaard kookzones.

Op een variabele kookzone kan je potten en pannen van verschillende diametergrootte gebruiken. Je kan ze herkennen aan de verschillende ringen.

Bij het principe van een uitbreidbare kookzone, kan je een grote stoofpot, vispan of braadslede gaan plaatsen op twee afzonderlijke kookzones tegelijk. Dat is trouwens mooi te zien op het glas van kookplaat waar een rechthoekige zone staat uitgetekend. De weerstand onder beide kookzones wordt dan ingeschakeld. Men spreekt dan van zonekoppeling.

Sommige kookplaten gaan daarin nog een stapje verder: we spreken van een flexibele zone. als je het volledige kookoppervlak binnen die afgebakende kookzone kan gebruiken. Of je nu één grote pan of drie kleine potjes plaatst, het werkt allemaal binnen die ruimte.

4Mogelijke afwerkingen en inbouw

De randafwerking van de kookplaat durft wel eens te verschillen tussen verschillende modellen.

Inox rand

Deze kookplaten hebben een inox rand, die al dan niet schuin geslepen is. De kans dat er vuil kruipt tussen de kookplaat en het aanrecht is minimaal. De zijkant is dan ook beter beschermd tegen ongelukjes.

Facetrand in glas

Bij dergelijke kookplaten wordt het glas aan de randen rondom schuin geslepen.

Zonder rand

Kookplaten zonder randafwerking laten zich makkelijk vlak inbouwen in het werkblad.

Kooptip: Overzicht van alle kookplaten

Reageer