Om een goede gezondheid te garanderen, is het aan te raden om 6 tot 8 glazen water te drinken. Water drinken verhoogt de concentratie en een energiek gevoel en ons huidje gaat ervan stralen. Maar waarom is het zo moeilijk om aan die aanbevolen hoeveelheid water te komen? Brita wou het graag weten en schakelde het onderzoeksbureau TNS Dimaro in.
Het eerste opvallende wat is gebleken uit dit onderzoek, is dat de Belg zelden kraantjeswater drinkt. Dit in tegenstelling tot onze buurlanden waar een kan met kraantjeswater zo goed als altijd op tafel staat. De meerderheid van de Belgen drinkt flessenwater (62%) en een kwart van de Belgen (23%) drinkt gefilterd kraantjeswater.
Kraantjeswater wordt nog steeds geassocieerd met een slechte smaak. Te veel kalk of chloor zijn enkele van de factoren die dit verklaren. De jongste groep van de respondenten, 18-25 jaar gelooft zelfs dat kraantjeswater niet gezond is.
Maar als de Belg niet genoeg water drinkt, wat drinkt hij dan wel?
Iets meer van de Belgische bevolking verklaart dat ze vooral water drinken op een gemiddelde dag. Anderen consumeren vooral koffie, (23%) frisdranken (18%) en vruchtensappen (2%). Aan de aanbevolen hoeveelheid water geraakt de Belg niet, die drinkt slechts 1,15 liter water per dag. Opvallend is dat hoe ouder de respondenten worden, hoe minder water er gedronken wordt. Zo drinken jongeren tussen 18 en 25 jaar (1,4l) meer dan 55-plussers (1l).
Wat verwacht de Belg van zijn waterconsumptie?
De Belg wil eerst en vooral besparen bij de uitgaven van water. Voor de mensen die ongefilterd kraantjeswater niet kunnen smaken, is er nog de mogelijkheid om het te filteren. Bovendien betekent dit een heuse besparing, minder sleuren met grote pakken water en er komt ook heel wat opslagruimte bij je thuis. Ook het milieu wordt van een extra afvalberg bespaart.
Een kwart van de Belgen gebruikt reeds gefilterd kraantjeswater als drinkwater, maar ook om koffie en thee te zetten.
De helft van de respondenten beseft dat flessenwater veel duurder is dan gefilterd kraantjeswater. Als een gezin met 2 kinderen per dag gemiddeld 2 liter zou drinken, dan bespaart dat gezin zo’n 1400 euro per jaar. Vooral mannen beseffen dit prijsverschil beter tegenover vrouwen.
Gefilterd water
De Belg is zeer kieskeurig als het op de smaak van zijn drinkwater komt. Gefilterd kraantjeswater smaakt veel beter. Waterfilters zoals die van Brita halen chloor en kalk uit het water, wat de smaak stukken beter maakt.
Gefilterd water heeft veel voordelen. Waterfilters zijn vervaardigd uit een combinatie van een ionenwisselaar en actieve kool, die niet alleen kalk en chloor reduceren, maar ook metalen zoals lood en koper. Dit heeft een positief effect op de gezondheid.
We kunnen dus duidelijk stellen dat het aspect gezondheid voor de meeste Belgen de grootste overtuiging is om over te schakelen naar gefilterd kraantjeswater.