smoker barbecook

Vroeger was eten roken de enige manier om de voeding langer te bewaren, vandaag is het vooral om de gerechten een extra smaakdimensie te geven. Sterrenchefs gebruiken deze technieken al jaren, maar dankzij Barbecook kan je nu ook thuis allerlei ingrediënten roken!

Barbecook, een echte een gevestigde waarde als het over barbecues gaat, lanceert hun Smoker. Een rookoven waar je voortaan ook thuis kan genieten van zelf gerookt vlees, vis, groenten en zelfs kaas.

Waarom roken?

In principe kan je alles wat je op de barbecue legt, ook in de rookoven bereiden: vlees , vis , kaas, groenten en zelfs kaas. Een heerlijke rooksmaak dringt in je ingrediënten. Het grote voordeel is dat je zonder vet zeer smaakvolle gerechten kan bereiden. De smaak wordt bepaald door de houtsoort van de rookchips. Verder kan je de aroma’s verfijnen met heerlijke kruiden en specerijen. De meest gebruikte ingrediënten zijn zalm, makreel, paling , rookworst, pastrami en ook kazen zoals scarmorza.

Er zijn twee manieren om te roken: koud of warm. Bij koud roken gaat de temperatuur niet hoger dan 25 graden. Koud garen heeft als doel is om je ingrediënten langer te kunnen bewaren maar niet te garen. Bij warm roken is de temperatuur tussen de 50 en 80 graden en gaar je wel het voedsel. Warm roken gaat bovendien stukken sneller dan koud roken.

smoker barbecook roken

Warm roken : snel & smaakvol

In de Smoker van Barbecook kan je warm roken. Hoe begin je eraan? Onderaan de barbecue maak je een portie houtskool aan en voeg je er fijn houtschaafsel of rookchips aan toe. In het midden van de smoker is er een schaal voorzien waarin je water, wijn, kruiden en bouillon in kwijt kan . Dit heeft als doel je gerecht zeer sappig te maken en de rooksmaak te verfijnen. Bovenop de smoker is er een rooster geplaatst waarop je al je ingrediënten komen te liggen.

Wanneer je vlees of vis wil roken, hoef je het op voorhand wel te pekelen. Tijdens het rookproces is het echter zeer belangrijk om de ingebouwde thermometer goed in de gaten te houden. Voeg tijdens het rookproces eventueel nog extra kolen en rookchips toe om de meest optimale smaak te bekomen.

Koud roken : raw food & slow

Bij koud roken ligt de nadruk vooral op het langer bewaren van de ingrediënten. Om koud te kunnen roken, plaats je de koudrookgenerator in de rookoven. Je vult die spiraal op met rookmot dat je laat smeulen met een theelichtje. Ook hier is het belangrijk om het vlees en de vis eerst te pekelen. Het koude rookproces duurt vier tot zeven uur. Let wel, hier gaart het voedsel niet! Koud roken doe je best bij een buitentemperatuur lager dan 25 graden. Ideaal om de komende maanden eens uit te testen!

Barbecook voorziet ook alle nodige ingrediënten zoals rookmot en rookchips. Ga lekker aan de slag! Bovendien is dit echt een leuk geschenk voor de fervente hobbykoks.

Inhoud 115 liter – € 99,95
Inhoud 223 liter XL – € 199,95