Bij hamburgers denk je al gauw aan Amerika, nietwaar? Dat is ook niet zo gek, want Amerikanen zijn gek op hamburgers. Maar de burger is eigenlijk populair over heel de wereld.
Maar wie heeft die hamburger nou eigenlijk uitgevonden?
Daar bestaat nogal een discussie over…
Het idee van het platgeslagen stuk vlees is naar alle waarschijnlijkheid afkomstig van de Mongolen. Die stopten namelijk een stuk rundvlees tussen hun zadel en het paard, waardoor het vlees mals genoeg werd om rauw te kunnen eten. De Mongolen brachten tijdens hun Russische veroveringen het vleesgerecht mee, waardoor in Rusland de steak tartaar, de Russen noemden de Mongolen Tartaren, ontstond.
Hamburg, naamgever van het beroemde lapje vlees
Vanuit Rusland waaide de steak tartaar rond 1600 over naar West-Europa. Hamburg was als belangrijke havenstad aan de Baltische Zee één van de eerste plaatsen waar het platte en rauw gegeten rundvlees populair werd. De bevolking van Hamburg besloot het vlees licht te bakken en deze manier van bereiding kwam buiten Hamburg bekend te staan als de steak ‘Hamburg stijl’, later werd deze naam versimpeld tot hamburger.
De Hamburger komt naar de Verenigde Staten
Volgens de meeste Amerikanen begon de geschiedenis van de hamburger pas echt toen Duitse immigranten het gerecht meenamen naar de VS. Het New Yorkse Delmonico’s zette in 1830 als eerste de hamburger steak op de kaart, maar de variant met broodje kwam pas rond 1900 in opmars. Er zijn verschillende claims over wie de eerste was met de hamburger zoals hij nu wereldwijd verkocht wordt.
Maar wie nu ook aan de basis ligt van het ontstaan van het gebakken vlees in een broodje, feit is dat deze lekkernij over heel de wereld gekend en gesmaakt wordt. De laatste decennia zijn er ook steeds meer varianten ontstaan. Doorheen de jaren maakt de hamburger ook vaak maken ons niet druk wie nu eigenlijk aan de basis is van het ontstaan van het gebakken vlees in een broodje,
De laatste decennia zijn er steeds meer varianten ontstaan. In die mate zelfs dat de oorspronkelijke benaming werd ingekort tot ‘burger’.
Tegenwoordig kan men geen ingrediënt zo gek bedenken of het is al tot een burger verwerkt. Naast vlees, gevogelte en wild, zijn vis en zeevruchten eveneens populaire ingrediënten voor hedendaagse burgers. Ook vegetariërs komen aan hun trekken met ‘veggieburgers’ op basis van granen, peulvruchten, noten, tofoe of groenten (of een combinatie ervan).
Gastronomische hamburgers doen het dan ook goed. Zie maar naar de vele bloeiende gespecialiseerde adressen, doorgaans gewapend met een gevarieerd en hip aanbod. Wie zijn hamburger liever thuis bereidt, vindt hieronder enkele handige tools.
Een greep uit het aanbod van hamburgerpersen op Niwzi.be:
Maken we het broodje ook zelf thuis? Hieronder vind je enkele handige tools op Niwzi.be: