Uren zitten schrobben op het rooster van de barbecue, niemand doet het graag. Bovendien wil je na de BBQ liever nagenieten en het schoonmaken komt wel later. Maar achteraf zit je dan met de gebakken peren. Met deze tips wordt je barbecue schoonmaken een echt lachertje!
Waarom moet je jouw BBQ schoonmaken?
Als je zorg draagt voor je barbecue, gaat die jaren lang mee. Net zoals een fiets, moet je je BBQ op tijd en stond een kleine poetsbeurt geven. Bovendien is het belangrijk om deze na elk gebruik schoon te maken. Een vuile BBQ is een echte broeihaard voor bacteriën, het is dus niet aan te raden om op een vuile rooster te grillen.
Hoe vaak moet je jouw BBQ schoonmaken?
Het spreekt voor zich dat je het rooster voor of na elk gebruik schoonmaakt. Daarnaast is er ook een ‘groter onderhoud’ nodig. Dit volstaat om één keer per jaar te doen. Bij de meeste mensen wordt de barbecue gedurende de winterperiode niet gebruikt, door het ‘grote onderhoud’ kan je zo schimmels en roest vermijden.
Trucjes voor de luie huisvrouw/man:
Met een ui
Snij net na het eten een grote ui doormidden en plaats deze met de platte kant op het rooster. Wrijf alle spijlen van de nog hete grill in met de ui. Je zal zien dat de etensresten zo goed als vanzelf loskomen. Borstel hierna met een stalen borstel de restjes af en klaar is kees!
Met een citroen
Citroen is een veelgebruikt ingrediënt bij het schoonmaken. De vrucht lost namelijk perfect vet op. Snijd enkele citroenen doormidden en wrijf deze op zowel de boven- als onderkant van het rooster. Laat het sap een poosje z’n werk doen en veeg daarna de rooster schoon met een schuursponsje.
Met nat krantenpapier
Let het vuile rooster gedurende een nachtje in krantenpapier in het gras. De volgende dag zal je zien dat de eetrestjes super makkelijk te verwijderen zijn.