De koelkast. Zeker op warme dagen een geliefd object in elk huishouden. Witgoedspecialist Whirlpool vond het hoog tijd om onze koelgewoontes eens onder de loep te nemen. Ontdek de resultaten van het onderzoek en de drie nieuwste modellen van het merk.
Onderzoek in januari 2015 bij 3300 personen in Italië, Frankrijk, het VK, Polen, Rusland, België, Nederland en Zweden door Research Plus Institute en Memethic Lab. 70% vrouw, 30% man, leeftijd 23 – 60.
Eerst en vooral: ondanks de opmars van de weckpot blijft koelen toch veruit onze favoriete bewaarmethode. We houden van onze koelkast. In de Benelux vindt 44% zijn koelkast een van de belangrijkste toestellen in huis, en dat is meer dan het Europese gemiddelde (38%).
Toon me je koelkast en ik weet wie je bent
Kun je aan de hand van een koelkast veel te weten komen over de eigenaar? Zo’n 56% vindt alvast van wel. Bovendien telt niet alleen de inhoud, maar ook de buitenkant. Vooral Britten (56%) houden ervan om hun koelkast te versieren met toeristische magneten, foto’s en winkellijstjes. In België en Nederland (28%) houden we het liever minimalistisch. Geen prullaria, maar liever een ingebouwd exemplaar of een toestel met strakke looks. De Italianen en Fransen zijn dan weer bezeten van orde binnenin. En om die te verzekeren gebruiken ze allerlei bakjes.
Wat bewaar je waar?
Tip: Er zijn ideale plekken om elk ingrediënt te bewaren in de koelkast. Na je boodschappen haal je het beste de koelkast leeg. Nieuwe spullen komen achteraan, de andere vooraan. Gebruik een plastic bakje met sticker ‘snel gebruiken’ voor spullen die binnenkort vervallen.
Op het bovenste schap bewaar je dranken en geopende potten jam en mayonaise. Hier ontdooi je ook diepvriesproducten.
Het schap eronder is ideaal voor yoghurt, melk, kazen en bereide gerechten. Bewaar melk ook in de koelkast en niet in de deur. Zo blijft die langer lekker.
Op schap drie komen dan restjes, soep en gebak.
Het onderste schap van de koelkast is de koelste plek: ideaal voor vlees en vis.
In de groentelade kun je groenten, fruit en verse kruiden kwijt.
Minder vaak shoppen
Overal in Europa gaan we minstens één keer per week naar de supermarkt. In sommige landen, zoals Polen, Rusland en Italië, gaat de chef-kok des huizes echter bijna elke dag of toch zeker om de andere dag verse producten kopen, zoals fruit, groenten, melk, kaas en vlees. Belgen en Nederlanders kopen minstens twee keer per week groenten en vlees. De Fransen en Zweden shoppen dan weer slechts één keer per week.
Tip: Door slim te stockeren en te bewaren kun je gerust wat minder vaak gaan shoppen. Handig is een 0°C-lade in de koelkast voor vlees en vis. Zo blijven die perfect op temperatuur tot aan consumptie. Houd natuurlijk altijd de vervaldatum in het oog.
Wat bewaar je wel en niet in de koelkast?
- Niet: Tomaten, aubergines, komkommer, wortels zonder loof, citroenen en paprika’s.
- Wel: Aardbeien, druiven, bloemkool en broccoli. Appels bewaar je ook in de koelkast, maar nooit samen met andere groenten of fruit.
Tips om langer te bewaren
- Was aardbeien in water met een geut witte azijn. Zo bewaren ze tot twee weken in de koelkast.
- Ham bewaart langer in papier dan in plastic.
- Wikkel een niet-aangesneden krop sla in keukenpapier of een plastic zak.
- Leg keukenrol onder in de groentelade, zo bewaren de groenten langer.
- Melk blijft langer goed op een schap dan in de deur, waar het iets warmer is.
Wat zit er altijd in onze koelkast?
Deze voedingswaren zitten bovengemiddeld vaak in onze koelkast in vergelijking met andere landen:
- België/Nederland: frisdrank (52%), charcuterie, desserts
- Italianen: water (56%), bier en wijn
- Fransen: yoghurt (79%), desserts en wate
- Britten: frisdrank (38%), chocolade en wijn
- Polen: charcuterie (72%), confituur, ajuin/look
- Rusland: kant-en-klare en huisbereide maaltijden, meteen voor een hele week (64%) en kruiden
- Zweden: ajuin/knoflook (53%), koffie en wijn
Wat zit er altijd in de diepvries?
- IJsjes en pizza bij de Belgen, Nederlanders en Britten (34%, 34% en 37%
- IJsjes bij de Italianen (46%)
- Voeding die bijna zou vervallen in Frankrijk (25%)
- Bereide maaltijden, gekregen van familie bij de Polen (31%)
- Brood en croissants bij de Zweden (34%)
Strijd tegen voedselverspilling
Iedereen wil zo weinig mogelijk voedsel verspillen, maar toch gooien we gemiddeld twee keer per maand vervallen producten weg. In Vlaanderen kieperen we elk jaar per persoon gemiddeld 18 tot 26 kg voedsel weg, genoeg om een jaar lang 300.000 mensen mee te voeden.