espresso kopen tips
Foto: De'Longhi

Italianen zweren bij espresso. Maar ook bij ons vallen steeds meer koffieliefhebbers voor het typische aroma van het kleine kopje koffie. Een goede espressomachine kan dan niet ontbreken in vele huishoudens.

Maar op welke punten moet je zoal letten wanneer je overweegt een espressomachine aan te kopen?

1Bepaal je budget

Bepaal op voorhand het budget dat je voorziet voor een espressomachine. De keuze van een espressomachine zal grotendeels afhangen van dit beschikbare budget. Hoe meer je wilt uitgeven, hoe meer mogelijkheden en automatisatie je kan verwachten.

Bovendien zijn er verschillende systemen op de markt, en daarom moet je je eerst het volgende afvragen. Wil je het gemak van capsules of servings, of kies je eerder voor gemalen koffie en koffiebonen?

Wil je met andere woorden dus een koffiemachine die werkt met koffiecapsules, een handmatige espressomachine of een volautomatische espressomachine?

2Welke koffie wil je maken?

Wil je meerdere soorten koffie’s kan maken zoals een cappuccino en een latte macchiato, dan kies je voor een espressomachine die al deze mogelijkheden aankan.

Heb jij graag een sterke koffie maar je echtgenoot liever een milde? Dan is een toestel waarbij je de koffiesterkte per kopje kan instellen op jouw lijf geschreven.

Soms kan je ook de koffietemperatuur en/of de koffiehoeveelheid naar wens regelen. Het summum is dat je jouw favoriete kopje koffie kan opslaan in het geheugen van het toestel.

Wie van cappuccino, latte macchiato of caffe latte houdt en geregeld van een mooie melkschuimlaag wil genieten, let best op de aanwezigheid van een opschuimpijpje of een melkreservoir.

Wil je zo weinig mogelijk zelf werk verzetten met het opschuimen van melk dan is een espressomachine met automatische melkfunctie aan te raden. Met een druk op de knop maak je dan één van je favoriete melkdrankjes. De melk kan afkomstig zijn uit een ingebouwd melkreservoir, een los melkreservoir of via een melkslang of cappuccinatore uit een kannetje melk of rechtstreeks uit het melkpak.

Op vele toestellen is een stoompijpje of pannarello aanwezig. Hiermee gebeurt het opschuimen van de melk in datzelfde kannetje melk, en niet via het toestel. Nadien voeg je dan manueel nog koffie aan toe.

Via dit stoompijpje kan je vaak ook heet water verkrijgen. Wie regelmatig thee zet, of warm water aanmaakt voor soep of chocomelk, zal deze warmwaterfunctie zeker weten te appreciëren.

Af en toe zin in een kopje décafé, zonder cafeïne? Wanneer de espressomachine beschikt over een extra reservoir voor gemalen koffie, kan je die hiervoor gebruiken.

3Volautomatische espressomachines

Foto: Jura

De volautomatische espressomachines zijn de meest uitgebreide koffiemachines. Het grote voordeel van deze toestellen is dat je maar op een knop hoeft te drukken om heerlijke warme dranken, een perfect cremalaagje op je espresso en vaak ook opgeschuimde melk te voorschijn te toveren. Het ultieme gebruiksgemak dus.

Bij volautomatische toestellen gebeurt het malen en aandrukken van de koffie en het verwijderen van de koffiedrab volledig automatisch. Je hoeft geen piston meer uit te kloppen en het koffiedik wordt automatisch in een afvalbakje verzameld. Uiteraard moet je dat regelmatig leegmaken.

Als je bijvoorbeeld veel volk over de vloer krijgt, kan je met een volautomatisch toestel snel vele kopjes na elkaar zetten.

Bij deze automatische systemen kunnen we ook kiezen of we de koffiebonen vers malen, reeds gemalen koffie gebruiken of liever capsules of servings gebruiken.

Een capsule is voorverpakte koffie die onder druk is samengeperst tussen filterpapier en die voor een kopje perfecte espresso zorgt. De meest bekende systemen zijn Nespresso en Nescafé Dolce Gusto.

Bekijk hier alle volautomatische espressomachines

4Handmatige espressomachines

Handmatige espressomachines herken je snel aan de typische hendel. Bij een manuele machine plaats je de koffie met de hand in de filterdrager, en stamp je de koffie stevig aan. Naast gemalen koffie kan je soms ook koffiepads of ESE-servings kwijt.

Het moeilijkste aan een manueel toestel is de hendel. Je moet de hendel op een gelijke snelheid naar beneden halen, maar ook niet te snel of te traag. Als je gemalen koffie te dik of te dun is, krijg je ook een slecht resultaat.

Bekijk hier alle handmatige espressoapparaten

5Semi-automatische espressomachines

Foto: Solis

Ook bij deze types van espressomachines moet je steeds de koffie eigenhandig in het piston of handvat doen. Met een druk op een knop loopt de koffie door dit piston. Nadien moet de piston losgedraaid worden en leeggeklopt worden.

De hendel van de machine werd bij deze types vervangen door een elektrische pomp. Daardoor blijft de druk gelijk en is het resultaat steeds goed. Op deze toestellen heb je nog een variatie die gewoon automatisch wordt genoemd. Het verschil met de semi-automatische is dat de laatste beschikken over een elektronisch systeem om de juiste hoeveelheden water door te voeren.

Voordeel van deze machines is dat ze, door het ontbreken van een geïntegreerde koffiemolen en ingewikkelde apparatuur veel kleiner zijn en in verhouding ook goedkoper.

Bekijk hier alle half-automatische espressomachines

6Goed om weten

Een belangrijke eigenschap van een espressomachine is de pompdruk. Deze geeft aan hoeveel druk er wordt gebruikt om het water door de koffie te persen. Met uitzondering van de zogenaamde stoomsystemen geldt: hoe hoger het aantal bar, des te beter. Voor een goede espressomachine is een pompdruk van 15 bar een vereiste.

Kies voor een toestel die je op tijd aangeeft wanneer het moet ontkalkt worden of wanneer de filter moet vervangen worden. Erg handig en het verlengt de levensduur van je toestel.

7Prijzen en modellen

In de productdatabase van Niwzi vind je de belangrijkste espressomachines terug, met vermelding van eigenschappen, prijzen en een overzicht van winkelpunten en webshops.

Reageer