dampkap-energielabel

Vanaf 1 januari 2015 treedt een energielabel voor dampkappen in voege, net zoals dit reeds het geval was voor andere huishoudelektro. Maar wat kan je nu zoal aflezen op dit label en hoe kom je tot de juiste dampkap voor jouw keuken?

Wat kan je van het energielabel aflezen?

Wat betekenen nu alle symbolen en waardes die er op het label geduid staan? Summier geven we u de betekenis mee, alsook of er al dan niet beperkingen zijn.

1. De energie-efficiëntie-index (EEI)

Naar analogie met andere energielabels wordt het leeuwendeel ingenomen door de energie-efficiëntie-index, de indicatie van het totale energieverbruik zowel de motor als de verlichting van de dampkap op wat theoretisch gezien het beste werkingspunt van het toestel is. Sowieso zijn de zaken die het meest invloed uitoefenen op de EEI het type van de motor en eventuele kringloopwerking.

2. De hydrodynamische efficiëntie (FDE)

Deze waarde geeft de verhouding aan tussen het debiet en de druk bij opnieuw het beste werkingspunt van het toestel. Het is met andere woorden een indicatie voor hoe vlot een dampkap onder ideale omstandigheden lucht kan evacueren. Deze waarde is een graadmeter voor de elektrische efficiëntie van de motor op zijn beste werkingspunt. Er is evenwel ook een bovengrens. Dampkappen met een vermogen hoger dan 650m³/h moeten na een aantal minuten automatisch op een lager vermogen terugschakelen, om overkill qua vermogen te vermijden.

3. Lichtefficiëntie (LE)

De lichtefficiëntie duidt de verhouding aan van het opgenomen vermogen van de functionele verlichting en de lichtopbrengst op de kookplaat. Deze waarde houdt in beperkte mate betrekking met het verbruik, maar het is de opbrengst die het zwaarst doorweegt.

Katrien Van Hecke (Novy): “Deze indicatie zal er naar alle waarschijnlijkheid voor zorgen dat we dit voorjaar nog de grote introductie van ledverlichting bij dampkappen zullen zien, ten koste van de klassieke halogeenverlichting.”

Leds verbruiken niet veel energie, en leveren bovendien een heel aantal lichturen. Voor fabrikanten is de integratie van enkel ledverlichting een relatief eenvoudige ingreep om een energieklasse hoger te scoren voor bepaalde (al dan niet) bestaande referenties. Ook de toename van de mogelijkheden inzake kleurtemperatuur speelt uiteraard in de kaarten van de populariteit van ledverlichting.

“De keuze voor halogeenverlichting zit hem op vandaag vooral in de prijs. Ledverlichting is vooralsnog duurder dan halogeenlampen, maar dus wel zuiniger”, klinkt het bij Robin Jenny (Boretti).

Eenzelfde verhaal tekenen we op bij Miele: “De keuze voor halogeen is inderdaad cost-driven, maar de eisen aan leds zijn ook niet min. Ze moeten de warmte van het kookvlak kunnen weerstaan, kookdampen kunnen verdragen en bovenal een aangenaam en voldoende sterk licht kunnen uitstralen, zonder dat de kleurtemperatuur de attractiviteit van het voedsel in negatieve zin beïnvloedt.”

4. Vetfilterefficiëntie-index (GFE)

Deze waarde geeft aan hoeveel vet de filters van de dampkap kunnen opnemen, inclusief de afzetting op alle afneembare, eenvoudig te reinigen onderdelen. Tijdens deze test wordt de vetafzetting op alle afneembare onderdelen van de dampkap gewogen en vergeleken om tot een waarde te komen.

5. Geluidsvermogen

De laatste waarde op het label geeft het geluidsvermogen van de dampkap aan op de hoogste continue stand, meestal stand 3. Zoals gezegd beschikken de meeste dampkappen ook over een intensieve stand die een debiet hoger dan 650 m3 afzuigt, maar deze stand schakelt na verloop van tijd terug naar een waarde tot 650 m3, waardoor het dus niet om een continue stand gaat.

Reageer