Er wordt een nieuwe pagina geschreven in Alessi’s geschiedenisboek. Na grote designers als Richard Sapper, Aldo Rossi, Michael Graves, Piero Lissoni, Wiel Arets, Mario Trimarchi, Alessandro Mendini, Michele De Lucchi ontwierp nu ook de Britse architect David Chipperfield een esspreso koffiemaker en niet zomaar een. Hij re-designde een alombekende klassieker, dé Moka-kan.
Eerbetoon aan Alfonso Bialetti
Chipperfield’s interpretatie van “Moka” is enerzijds een bijdrage aan de evolutie van industriële designs en anderzijds een eerbetoon aan Alfonso Bialetti – grootvader van Alberto Alessi – die in 1930 de Moka Express, de populaire Italiaanse espressomachine, uitvond, ontwierp en produceerde.
Een knappe kop koffie
Moka wordt gekenmerkt door zijn (elf!) vlakke zijden en een plat deksel. Het kannetje is van aluminium en verkrijgbaar in drie maten (1, 3 en 6 kopjes). Naast looks serveert “Moka” ook enkele functionele details: de brede basis optimaliseert de warmteoverdracht, de zijpositionering van de knop zorgt voor een eenvoudige, eenhandige bediening van het deksel, de vorm en positionering van de handgreep vermijdt dat deze per ongeluk door de vlam wordt gesmolten.
Een brug tussen oud en nieuw
David Chipperfield wilde als het ware een brug creeëren tussen koffielovers van de oude stempel en de nieuwe generatie. In een wereld waar alles “instagrammable” en authentiek moet zijn, is Moka actueler dan ooit. Het is een knap stukje design dat visueel aantrekkelijk is, maar het is tegelijkertijd een ode aan slow coffee en de artisanale kunst die achter koffiezetten schuilt.
Architecturaal design
David Chipperfield koos voor een architecturale stijl voor Moka’s design. Het uiterlijk van de espressomaker is ontworpen om vlekkeloos te integreren met zijn omgeving. Daarom koos de ontwerper voor een grijs handvat, met een subtiele schaduw die de metaalachtige kleur van het aluminium in de spotlight zet.
De 3 koffiemakers op een rij:
Reageer