Waarop moet je letten bij de aankoop van een broodbakmachine? Wij overlopen een aantal zaken waarmee je zeker rekening dient te houden.
1Waarom een broodbakmachine in huis halen?
Een brood bakken in de oven kan natuurlijk ook, maar dan zal daar ongetwijfeld ook wel meer handarbeid mee gepaard gaan. Wie maar al te graag huisgemaakt brood op tafel presenteert, maar daar niet te veel tijd aan wenst te besteden, kan maar beter meteen naar de winkel hollen en een broodbakmachine aankopen. De broodbakmachine neemt je immers al het werk uit handen: van het kneden tot het rijzen en het bakken.
2Een klein of groot broodje?
De capaciteit van jouw broodbakmachine is van immens belang. Met bepaalde broodbakmachines kan je slechts kleine broodjes, variërend van 450 tot 1000 gram klaarmaken, met andere kan je dan weer een groot brood tot 1600 gram klaarmaken. Handig om weten voor wie niet elke dag opnieuw een brood wil klaarmaken of gewoon meerdere monden te voeden heeft.
3Indicator voor het toevoegen van ingrediënten?
Wanneer je een ‘speciaal’ brood wil bakken, met noten, granen, chocolade of rozijntjes, wat dan ook, dan dienen deze ingrediënten na het kneedproces aan het deeg toegevoegd te worden. Anders worden ze helemaal vermalen. De meeste toestellen beschikken over een toevoegingsindicator die aan de hand van een geluidssignaal aangeeft wanneer je er de extra bestanddelen bij mag doen.
4Enkel brood of nog andere extraatjes?
Wil je enkel een bruin of wit brood voor alledag kunnen bakken met je broodbakmachine of wens je daar ook huisgemaakte stokbroodjes, ciabatta en sandwiches aan toe te voegen? Weet dan dat lang niet alle broodbakmachines over de specifieke programma’s en accessoires die nodig zijn om de bovengenoemde broodvarianten klaar te maken, beschikken. Ook volkorenbrood, of brood met granen vereist bovendien een specifiek programma, want dit deeg is zwaarder en moet dus langer rijzen. Denk vooraleer je een toestel koopt dus zeker na over een aantal van jouw specifieke wensen.
5Enkel voor het kneden van deeg?
Bak je graag huisgemaakte pizza’s, maar is het kneden van het pizzadeeg je te zwaar? Dan kan je je broodbakmachine het zware werk laten doen. Na het kneden en het rijzen van het deeg in de broodbakmachine, kan je het deeg eruit verwijderen, en de rest verder afbakken in de oven. Dit geldt ook voor stokbroodjes, of pistolets.
6Met warmhoudfunctie of niet?
De meeste toestellen beschikken over een warmhoudfunctie. Handig is deze functie zeker, vooral wanneer je vaak met een timer werkt en je niet onmiddellijk het brood uit de machine kunt halen zodra het klaar is. Laat je het brood in de machine zitten, nadat het programma is afgelopen, dan zal er geen krokante korst op komen.
7Met een verwijderbaar bakblik
Een verwijderbaar bakblik is bijzonder gemakkelijk voor de schoonmaak ervan. Wil je je bakblik ook niet telkens met de hand afwassen, kijk dan zeker na of de broodbakmachine over een vaatwasserbestendig bakblik beschikt. Al is het schoonmaken van een bakblik dankzij de antikleeflaag echt niet arbeidsintensief.
8Met een kijkvenster
Dankzij een kijkvenster in het deksel kan je het volledige bakproces van je broodje meevolgen. Dit is niet enkel handig voor nieuwsgierige aagjes, maar dit zorgt er ook voor dat wanneer er eventueel iets fout loopt, je ook kunt ingrijpen.
9Design?
Voor velen zal het helemaal niet uitmaken hoe hun broodbakmachine eruit ziet, anderen willen het toestel misschien wel op het keukenwerkblad laten staan en dan kan het uiterlijk wél belangrijk zijn. De broodbakmachines van vandaag zijn zowel met een mooie, strakke behuizing in inox verkrijgbaar, als in een behuizing in plastiek, die dankzij bepaalde kleurkeuzes ook best wel elegant kan zijn.
Reageer