Het koken op steen, in het Italiaans “Pietre ollari”, vindt zijn oorsprong in een tijd waar metalen nog niet werden gebruikt in de keuken. Ook op vandaag is deze steen nog altijd een ideaal hulpmiddel dankzij zijn bijzondere thermische eigenschappen:
- het wordt langzaam en gelijkmatig warm en het voedsel kan gebakken worden op de volledige oppervlakte van de steen
- zodra de ideale temperatuur wordt bereikt kan het deze behouden mits een minimale warmtebron, dus energiebesparend
- Wanneer de steen uit de oven wordt genomen, zal het langzaam en gelijkmatig afkoelen, maar behoudt zijn warmte voor lange tijd
- de natuurlijke antikleefeigenschappen van de steen voorkomen dat het voedsel verbrandt of kleeft an het oppervlakte
- de vorm van de steen blijft in alle omstandigheden behouden en de steen geeft geen geur of smaak af
Bij steengrill bak je vlees, vis of groenten op een gloeiend hete steen. Doordat er geen boter of olie op de steen wordt gebruikt is het een heel gezonde en vetarme manier van bakken. Bovendien plaats je de steengrill op tafel en zullen de gasten zelf hun stukje vis, vlees of groenten op de grill leggen. Gezellig en als gastvrouw kan je lekker mee aan tafel schuiven.