Het aspergeseizoen is begonnen! Tijd om dit ‘witte goud” te bereiden, samen met Demeyere.
Velen kijken er elk jaar reikhalzend naar uit, de nieuwe asperges zijn er opnieuw. De koningin onder de groenten is dus weer volop beschikbaar. Demeyere heeft alle tools in huis om met de asperges aan de slag te gaan in de keuken en zowel traditionele als vernieuwende recepten
Vooreerst, vind je hier alvast de link naar de receptenpagina van Demeyere. Sommige recepten zijn klassiek geïnspireerd, andere recepten zijn vernieuwend met verrassende combinaties. Bovendien kan je ook hier ook gratis het asperge e-book aanvragen.
Ontdek de lekkerste asperge recepten
6 TECHNIEKEN OM ASPERGES KLAAR TE MAKEN
Gekookte asperges liggen voor de hand, maar wist je dat er nog meerdere bereidingstechnieken zijn voor asperges? We zetten ze voor jou op een rijtje. Welke vind jij de beste manier? Wij proberen ze alvast allemaal graag eens uit
Asperges koken
Gebruik een hoge kookpot, zodat de kopjes van de asperges boven water staan tijdens het koken. Zo stoom je de kopjes en kook je de hardere houterige delen. Doe zout en boter bij het kokende water om de smaak nog te accentueren.
Een asperge is op haar best als ze beetgaar is. Kook asperges niet te lang, want dan worden ze plat en vezelig. Een perfect gegaarde asperge heeft bovendien zoveel meer smaak.
Tip: controleer de gaarheid van een asperge door het uiteinde tussen duim en wijsvinger vast te nemen en licht te duwen. Een perfect gegaarde asperge geeft mee zonder geplet te worden.
Witte asperges – volgens dikte – 5 à 6 minuten
Groene asperges – volgens dikte – 3 à 5 minuten
Sous-Vide koken
Ervaar de perfecte asperge elke keer opnieuw. Voeg aromaten zoals verse kruiden en boter bij je asperges, trek ze vacuüm en gaar met de sous-videstick gedurende 45 à 75 minuten (afhankelijk van de dikte) in een warmwaterbad van 85°C. Nog niet meteen trek? Geen probleem, je asperges blijven vacuüm in de koeling nog enkele dagen goed; Warm ze opnieuw op tot een temperatuur van 60°C voor je ze serveert
Asperges grillen
Bij het grillen kommen de nootachtige smaken van de asperge vrij en creëer je een zomers barbecue-effect op elke moment van de dag.
Kook de asperges net niet beetgaar en schrik ze in koud water, zodat ze niet verder garen. Strijk elke asperge in met een beetje vetstof, zoals arachideolie of geklaarde boter. Gril ze in een grillpan
Asperges roken
Roken geeft asperges een extra smaak die je niet meteen verwacht. Kook de asperges beetgaar en schrik ze in koud water, zodat ze niet verder garen.
Rook de asperges gedurende 4 minuten. Experimenteer met verschillende houtsoorten of gedroogde schillen van fruitsoorten. De rookset van Demeyere is een ideaal hulpmiddel
Asperges bakken
Door je asperges te bakken, krijgen ze een nootachtige smaak. Schil de asperges goed. Zet een braadpan op een middelhoog vuur en doe er vetstof zoals arachideolie of een beetje boter in. Zodra het schuim van de boter wegtrekt of voor de olie begint te roken, verlaag je het vuur een beetje en doe je de asperges in de braadpan. Bak ze mooi goudbruin.
Tip: voeg een beetje water toe en laat de asperges onder een deksel verder garen. Zo versnel je het kookproces, zonder ze te verbranden
Rauwe asperges
Asperges zijn lekker in rauwe bereidingen. Zeker de paarse asperges smaken van nature zoeter. Snij met een dunschiller of mandoline fijne slierten van de asperges. Kruid af of marineer de rauwe aspergeslierten naar eigen smaak met kruiden en oliën.
Door zuren toe te voegen, gaar je de asperges koud. Dit geeft een lekker en verrassend resultaat. Onder vacuüm gaat marinere trouwens tweemaal zo snel
Reageer