Van plan om een stoomoven te kopen? Lees dan eerst zeker deze tips!
Soorten
Er bestaan twee soorten stoomovens: ofwel een stoomoven die een volledig apart toestel is, ofwel een stoomoven die geïntegreerd zit in een conventionele oven. Bij een combinatietoestel heb je minder plaats nodig. Tegenwoordig zijn er ook al toestellen op de markt die de verschillende functies met elkaar kan laten combineren om zo de beste smaken te creëren. Zo kan je stoomkoken ook gebruiken om een gebakje extra luchtig en niet droog te maken.
Daarnaast heb je nog stoomovens die onder hogedruk werken. Deze ovens hebben een bereik in temperatuur tussen de 40°C en 120°C en het kookproces gaat sneller. Een sneller kookproces houdt ook in dat de vitaminen en mineralen veel beter bewaard blijven.
Stoomovens zonder druk hebben een temperatuurbereik tussen 40°C en 100°C. Het koken zonder druk gaat minder snel maar je kan wel meer tegelijk klaarmaken. Bovendien kan je hier op elk moment de oven openen om er extra gerechten in te steken.
Watertoevoer
Kijk op voorhand goed waar de watertoevoer precies zit. Is deze makkelijk bij te vullen? Verstoord deze niet het ontwerp van de oven?
Formaat
Ben je met een groot gezin of maak je graag grote porties in de stoomoven? Kijk op voorhand goed hoe groot de oven moet zijn. Als je grote porties wil maken, kies je best niet voor een stoomoven onder druk.
Onderhoud
Een stoomoven die uitgerust is met een automatisch ontkalkingsprogramma bezorgt je amper werk. Een stoomoven is echter makkelijker in onderhoud dan een conventionele oven. Aangezien je hier op een lagere temperatuur kookt, komen er veel minder vetspatten vrij.
Prijskaartje
Een stoomoven is niet de meest goedkope investering voor in je keuken. Beslis hoe groot je budget is en hoeveel je er gebruik van zal maken.
Meer over stoomkoken
Een van de opkomende trends in de keuken is het stoomkoken. Elke grote fabrikant heeft tegenwoordig een stoomoven in het gamma, en ook kleinere stoomkokers duiken steeds meer in de winkelrekken op. Maar is stomen wel gezonder dan het koken in water? Experts zeggen alvast van wel: het is niet alleen een gezonde maar ook een smakelijke manier om gerechten te bereiden. Bovendien spaar je heel wat tijd uit en is het energievriendelijk.
[one_half]
Gezonder
Bij het koken met stoom blijven de voedingswaarde, waaronder vitamine C en mineralen, en smaak, geur, kleur en sappen beter behouden dan bij het koken in water. Dat is te verklaren door het zachte aspect van de stoom die het voedsel en de smaak ervan minder zwaar aantast. Vlees blijft zo mals na het stomen, en vis blijft zijn celstructuur behouden zonder uit elkaar te vallen.
De vochtige hitte droogt bovendien het voedsel niet uit en doet de aroma’s van kruiden en specerijen beter opnemen in het voedsel.
Doordat de etenswaren niet in water worden klaargemaakt, is er ook geen toevoeging van zout nodig. Water onttrekt immers zout aan het voedsel bij de traditionele manier van koken in water. Bij stomen vindt ook geen smaak- of geuroverdracht plaats tussen de verschillende bakniveaus van de stoomoven. En omdat er geen vet wordt gebruikt, is stoomkoken een synoniem voor een lichte keuken.
[/one_half]
[one_half_last]
Meer dan stomen
In tegenstelling tot de kleinere stoomkokers bieden volwaardige stoomovens heel wat voordelen. Dankzij de voorgeprogrammeerde stoomtijden en zelfs ingebouwde recepten hoef je niet echt meer om te kijken naar de gerechten, behalve dan voor het toevoegen van ingrediënten aan het kookproces, bijvoorbeeld eerst de groenten en in een tweede fase de vis.
De nieuwe generatie van stoomovens is overigens een stuk flexibeler geworden. Deze zogenaamde combi-stoomovens hebben een hetelucht-functie die in combinatie met het stomen kan worden ingeschakeld. Dat levert bijvoorbeeld knapperig brood of vlees met een korstje op.
De combinatie van stoom en warme lucht is ook zeer geschikt voor het opwarmen van koud of diepgevroren voedsel. Dat duurt wel iets langer dan in een microgolfoven, maar het hele gerecht is egaler ontdooid. De stoom verzekert het behoud van smaak, vocht, knapperigheid en kleur terwijl de warme lucht het voedsel verwarmt. Ook voor het bakken van brood is het een ideale bereidingswijze.
[/one_half_last]
[one_half]
Ideaal om op te warmen
Bereide gerechten warm je zo op in een stoomoven. Doordat de stoom niet boven de 100°C gaat vindt geen bijkomende garing plaats. Het duurt langer dan in een microgolfoven (reken op 15 minuten), maar je zal wel het effect hebben van een vers bord in plaats van opgewarmde kost. Dit opwarmen wordt in de professionele wereld regenereren genoemd.
[/one_half]
[one_half_last]
Energie- en onderhoudsvriendelijk
Stomen is trouwens een energievriendelijke manier van koken. Er wordt minder water verhit, en de opgewekte hitte is ook efficiënter dan droge hitte. Door een combinatie van gladde ovenwanden en het stoom die het vuil en vet losweekt zijn de stoomovens onderhoudsvriendelijk.
[/one_half_last]
[one_half]
Minder gewichtsverlies
Het gewichtverlies tijdens het koken ligt bijna de helft lager dan bij elke andere kookwijze.
[/one_half]