De Delonghi Specialista staat ver af van de volautomaten met molen, maar biedt een andere, veel speelsere aanpak. De barista is niet langer een vulgaire robot, maar de eigenaar van de machine!

Wanneer je op zoek bent naar een nieuw koffiezetapparaat en je hebt al specifieke apparaten op het oog, dan zal je toch de laatste afweging moeten maken. Maar hoe weet je nu welk koffiezetapparaat je het beste kunt kiezen?

Het ontbreekt de Delonghi Specialista koffiemachine met molen niet aan originaliteit. Terwijl onze huishoudelijke apparaten de neiging hebben ons dagelijks leven te vereenvoudigen met behulp van volautomatische programma’s, nodigt het ons uit om ons leven juist ingewikkelder te maken. Inderdaad, ver van modellen zoals de Delonghi, die tot de nok toe gevuld is met recepten die met een druk op het scherm verkregen kunnen worden, moet de Specialista getemd, uitgeprobeerd, afgesteld en gewijzigd worden, voordat hij er uiteindelijk in slaagt het vloeibare goud perfect te laten vloeien. Gelukkig hebben we alle middelen tot onze beschikking en kunnen we rekenen op een druk van 19 bar, een graantank van 250 gram en een watertank van 2 liter om onze missie te volbrengen.

De Delonghi Specialista is een prachtig object, volledig gehuld in glanzend en mat metaal. Zoals vaak het geval is bij deze fabrikant, is de afwerking van hoge kwaliteit en kunt u voelen dat de machine is ontworpen om lang mee te gaan. Daardoor weegt hij veel (12 kg) en mag hij niet op een plank worden geplaatst, zelfs niet als hij stevig is bevestigd. In ieder geval is het niet echt zijn plaats, omdat er veel manipulaties nodig zijn voordat u van uw koffie kunt genieten.

Het oog wordt ook onvermijdelijk getrokken naar de wijzerplaat, die zich precies in het midden van het bovenpaneel bevindt. Deze meter geeft de Specialista nog wat meer charme in de vorm van een retro-touch, die niet aan charme ontbreekt.

Een goed punt is dat de tank volledig kan worden verwijderd en dat de molen (van metaal) dus zonder al te veel moeite toegankelijk is; een pluspunt dat zeer op prijs wordt gesteld voor het onderhoud van de machine.

Het waterreservoir bevindt zich aan de achterkant van de machine en kan 2 liter bevatten. Hij kan uit de behuizing worden genomen en gemakkelijk worden vervangen.

Naast de machine zelf is het andere essentiële element de filterhouder, die de vorm heeft van een metalen handvat, vergelijkbaar met dat van bistropercolators. Dit element kan een filter voor één of twee kopjes bevatten, afhankelijk van uw behoeften. En als we de kwaliteit van de constructie van de Specialista hebben geprezen, zijn we minder verleid door dit onderdeel. Het systeem voor de bevestiging van de filters heeft namelijk de neiging om na gebruik te verslappen. Het resultaat is dat het niet langer stevig genoeg is om de filters vast te houden wanneer u het handvat op de rand van een bak slaat om het bezinksel uit te werpen. Dan moet je je handen in de opvangbak doen, of erger nog, in de vuilnisbak, en dat is nooit prettig. Een schroefsysteem zou praktischer zijn geweest.

De Specialista heeft geen automatisch mondstukspoelsysteem. Dus je moet eerst aan deze operatie denken voordat je iets anders doet. Om dit te doen, drukt u gewoon op de knop met het druppelsymbool. Het is in deze fase dat de keuze van het te kiezen recept tussen espresso, koffie of americano wordt gemaakt dankzij de draaiknop die zich rechts op het voorpaneel bevindt. Er zij op gewezen dat de Specialista ook water voor thee verwarmt.

Besluit: De DeLonghi La Specialista is een pistonmachine, waarmee je niet alleen eenvoudig een espresso, maar ook een gewone koffie of americano kunt zetten. De espressomachine beschikt over een geïntegreerde bonenmaler. Fijn, want zo is je koffie lekker vers en worden de bonen dus pas gemalen op het moment dat het nodig is. Ook een tamper is geïntegreerd, zodat de versgemalen koffie meteen aangestampt wordt. De melk voor jouw favoriete drankje kun je opschuimen met behulp van de handige stoompijp. Deze is helemaal automatisch, zodat je simpelweg kunt instellen hoeveel schuim je wilt. Zet de melkkan met wat melk onder de stoompijp en je melk is binnen no-time opgeschuimd. Het kan overigens ook handmatig. Op een DeLonghi zit normaal gesproken 3 jaar garantie, wat natuurlijk ook fijn is als je een wat duurder apparaat aanschaft.

 

Reageer