Tips bij aankoop van een tajine

tajine

Waar moet je op letten bij de aankoop van een tajine?

1. Bij het aankopen van de tajine is het zeer belangrijk om voor het eerste gebruik de tajine in water te laten weken gedurende 24 uur. Zoniet loop je het risico dat de tajine zou gaan barsten bij te hoge temperaturen, en dat zonde zijn, niet?

2. Tajines zijn zowel in een geglazuurde als in ongeglazuurde afwerking verkrijgbaar. Een wereld van verschil zit daar zeker niet tussen als het op smaak aankomt. Gezien hun gladde oppervlak vallen de geglazuurde varianten wel eenvoudiger schoon te maken in vergelijking met hun ongeglazuurde tegenhangers.

3. Tajines heb je in alle maten, gewichten én kleuren. De diameter van de schaal hangt vooral af van het aantal magen dat je gezin telt. Neem je een groter formaat? Dan kan je er ook makkelijker grote stukken vis of vlees in kwijt.

4. Naast de klassieke tajines in aardewerk vind je ook gietijzeren tajines in de winkel terug of zelfs exemplaren met een elektrisch onderstel.

5. Ben je in Marokko op reis en je ziet een prachtige beschilderde tajine? Hou dan zeker in het achterhoofd dat deze puur decoratief is. Je kan ze eventueel wel gebruiken om gerechten in te serveren, maar sowieso is het ook opletten geblazen wanneer je een traditioneel exemplaartje kiest. Die kunnen meestal nogal een hoge loodconcentratie hebben, wat in het slechtste geval zou kunnen leiden tot loodvergiftiging.

6. Kijk welk soort vuur je thuis hebt. Kookplaten die een lage temperatuur op gelijkmatige manier verspreiden zijn meer geschikt voor een tajine. Zoals in de oven of op een elektrisch vuur. Inductie is echter niet zo geschikt. Die geeft een te grote verhitting op korte tijd.

Voortaan heb je dus geen excuus meer om een tajine niet eens uit te proberen. Geniet van het koken en laat het vooral smaken!