swiss diamond

De antikleeflaag van Swiss Diamond is behoorlijk revolutionair te noemen. De ultrafijne antikleeflaag is namelijk vervaardigd uit echte diamantkristallen waardoor het ongelooflijk hard en onkrasbaar is en bovendien verbazend goed de warmte geleidt. Uiteraard bevat de antikleefpan geen schadelijke PFOA’s.

De antikleefpannen van het Zwitserse merk Swiss Diamond zijn allemaal voorzien van de gepatenteerde antikleeflaag op basis van diamantpartikels. De antikleeflaag is dan ook bijzonder sterk en een kanjer op vlak van warmtegeleiding, mede dankzij de body in gietaluminium.

Antikleef

Diamant is het allerhardste materiaal ter wereld, dat wisten we wel al. Maar diamant is daarenboven de ideale warmtegeleider, want het overtreft zelfs de warmtegeleidende eigenschappen van koper. Meer nog, het geleidt tot vier keer beter dan koper. Om die reden ontwikkelde Stefan Hort* voor Swiss Diamond een nanocomposietcoating met echte diamantkristallen. Deze antikleeflaag is bijgevolg ongelooflijk hard, quasi krasvrij en optimaal als warmtegeleider dankzij het gebruik van diamantkristallen, terwijl de hoge hittebestendigheid en kwaliteitsvolle antikleefeigenschappen aan de nanocomposieten te danken zijn. De antikleefpan bevat geen PFOA’s, maar wel minimale hoeveelheden PTFE’s. Hittebestendig tot 260°C, wat ook voor de handvaten van toepassing is, dus de pannen kunnen in de oven gebruikt worden. De fabrikant raadt echter aan de pan zeker niet te oververhitten. De gepatenteerde antikleeflaag werd op het uitvinderssalon van Genève in 1999 beloond met een gouden medaille en in 2010 mocht het merk dan weer een Swiss Economic Award 2010 in ontvangst nemen.

Andere kenmerken

De antikleefpan is vervaardigd uit gietaluminium – 6 mm – waardoor de bodem niet kan vervormen. Gietaluminium is een uitstekende warmtegeleider en zal ervoor zorgen dat de warmte gelijkmatig over het volledige oppervlak van de pan verspreid wordt voor een perfect bakresultaat. De combinatie van de uitstekende antikleeflaag mét de exacte dikte van de bodem maakt deze pan perfect voor het dichtschroeien, korsten en deglaceren van voedingsmiddelen.

De antikleefpan is behoorlijk robuust, uiteraard, daar speelt het gebruik van gietaluminium een belangrijke rol in. Maar desondanks is de pan niet te zwaar in de hand. Mannen blijken er na een kleine rondvraag wel een grote fan van. Maar ook wij, vrouwen met spierballen, hebben graag wel eens wat fors in de hand.

Mogelijk om vetarm, zelfs vetvrij, mee te koken. Zelfs wanneer je geen vet gebruikt, zal een delicate croque monsieur in de pan niet aanbakken of blijven kleven.

De dikke, perfect platte bodem maakt de antikleefpan geschikt voor gas, elektrische, vitrokeramische en inductiekookplaten. Ook voor in de OVEN.

Voorzien van een levenslange garantie.

Gebruik & onderhoud

De sterke antikleeflaag laat het gebruik van metalen lepels en zelfs vorken toe, en dat hebben wij uiteraard uitgetest. Wij roerden een lekkere omelet om met een vork en stelden vast er zelfs geen dun lijntje op het oppervlak zichtbaar was. De fabrikant wijst er wel op om niet in de pan te snijden met een mes en geen elektrische kloppers te gebruiken. Na enige tijd kunnen er strepen zichtbaar worden op het oppervlak. De antikleefeigenschappen worden hierdoor echter niet aangetast. De antikleefpan is gemakkelijk in onderhoud, met wat warm water en een sponsje is hij zo gereinigd, en hij mag bovendien ook in de vaatwasser gewassen worden. Al kunnen bijtende detergenten de antikleefeigenschappen van de pan op den duur wel gaan aantasten.

De fabrikant Swiss Diamond omschrijft de pan als volgt: “De duurzaamheid van deze antikleefpannen is de allerbelangrijkste beweegreden om een product van Swiss Diamond in huis te halen. De antikleeflaag die op basis van diamantpartikels ontwikkeld werd, is van een onvergelijkbare hardheid en quasi onkrasbaar dankzij het geheime ingrediënt – diamant – dat het hardste materiaal ter wereld is én de warmte tot vier keer beter geleidt dan koper. Swiss Diamond biedt dan ook een levenslange garantie op zijn pannen.”
*Stefan Hort is geen onbekende in de wereld van de hoogtechnologische coatings. Vooraleer hij in 2000 een nanocomposietcoating met echte diamantkristallen ontwikkelde, die ideaal zou blijken voor kookgerei, was zijn onderneming al sinds 1974 gespecialiseerd in de ontwikkeling van coatings voor de luchtvaart en de medische wereld.

Reageer