Paleo dieet

Paleo, ook wel het oerdieet genoemd is in! Jonas en Fee, het koppel achter pop-uprestaurant Origo hebben alvast Paleo op de Belgische kaart geplaatst. Maar wat is dat nu precies? En is het een hype of een blijver? Wij zochten het voor jou uit!

Wat is paleo?

Bij Paleo nemen we een kijkje wat de eetgewoontes van onze voorvaders waren. De focus ligt op natuurlijke voeding. Onze voorouders aten wat de natuur hen gaf. Bewerkt voedsel zoals we het nu kennen, stond nog niet op hun menu. Bewerkt voedsel is een echte aanval op ons lichaam met akelige verschijnselen als gevolg.

Vroeger had voeding een heel korte houdbaarheidsdatum. Maar dan wou de consument het voedsel langer kunnen bewaren met als gevolg dat er een heleboel troep in ons voedsel is gekomen. Ons voedsel barst van de geraffineerde suikers en bewaarmiddelen.

Bewustzijn

Het gevolg is dat we niet weten wat er allemaal in onze voeding zit, van waar het komt en we denken dat er met gezonde voeding niet gesjoemeld wordt. Paleo heeft dus ook als doel om de mensen meer bewust te maken met wat ze allemaal binnenspelen.

Al die bewerkte voeding heeft als gevolg dat er heel wat welvaartsziektes zijn ontstaan zoals obesitas. Zo sterven er wereldwijd jaarlijks meer dan 4 miljoen mensen aan de complicaties gelinkt aan obesitas. Een schokkend cijfer dat niet meer genegeerd mag worden. Het paleodieet kan voor velen hiervoor een oplossing zijn.

Het dieet bestaat uit vlees,vis, groenten, fruit, noten en zaden. Het bevat geen granen, peulvruchten, zuivel, zout , geraffineerde suikers of verwerkte oliën. Nu gaat het dieet wel iets verder in de bereidingswijzes dan de oertijd. Het is niet de bedoeling dat je een stuk rauw vlees van het bot peuzelt. De oermens had ten slotte geen oven of kookplaat ter beschikking.

Zoals vele zaken, is paleo zeer populair geworden in Amerika en nu overgewaaid naar Europa. Het dieet is zeer makkelijk te volgen omdat de principes kinderspel zijn. De focus ligt op de kwaliteit van je voeding. Hoewel het het label van dieet krijgt, is het eerder een levenswijze. Dit betekent geen calorieën tellen, geen weegschalen en meer focus op kwaliteitsvol eten. Gebruik gewoon je boerenverstand, zoals velen het verkondigen.

Voor- en tegenstanders

Dat het paleodieet werkt, is duidelijk. Op het internet lees je duizenden getuigenissen van mensen die geholpen zijn met het Paleo dieet. Voor velen is het de oplossing voor allergieën, rugpijn, astma, gedragsproblemen, depressie en migraine. Nog maar eens een bewijs dat voeding een zeer belangrijke basis is voor je gezondheid.

Toch zijn er ook, zoals bij elk dieet, heel wat tegenstanders. Zij trekken in twijfel of het wel zo gezond is. Zij verklaren dat de principes gebaseerd zijn op verkeerd geïnterpreteerde feiten. Het leven en dus ook het voedsel van de oermens zag er helemaal anders uit dan wat het nu is. Zij zaten niet gemiddeld 40 uur per week achter een bureau of kwamen niet in contact met een vervuilde lucht. Zo zijn sommige granen zoals spelt wel zeer gezond en nauwelijks gemodificeerd.

Conclusie

Een echte conclusie is er dus niet. Paleo staat voor een gezonde levensstijl die zeker aan te raden is. Belangrijker is dat mensen meer bewust worden van wat ze eten. Maar af en toe eens zondigen kan geen kwaad.

Reageer