Wie vaak aan het kokkerellen slaat kan niet zonder een keukenrobot. Mixen, kloppen, kneden, snijden, hakken, of pureren, de keukenrobot doet het zonder moeite.

En met tal van accessoires breid je de mogelijkheden van sommige keukenrobots nog verder uit.

1Wat is het onderscheid tussen een keukenrobot en een foodprocessor?

Het is een vraag die vaak gesteld wordt. In feite zijn er weinig verschillen tussen beide apparaten. Beide keukenmachines zijn geschikt voor het snijden, hakken, mixen, raspen en pureren van groenten, fruit, noten of specerijen.

In vergelijking met een foodprocessor ziet een keukenrobot er iets anders uit. Het design en de vorm is iets meer afgestemd op het kneden, kloppen en mixen. Denk maar aan het maken van brooddeeg, taartbeslag of het kloppen van eiwit.

Door het meeleveren van extra accessoires kan de keukenrobot ook gebruikt worden om te hakken, snijden of raspen.

2Waarvoor wil je de keukenrobot gaan gebruiken?

Bepaal dus op voorhand welke functies voor jou belangrijk zijn. Zoek je een keukenrobot die enkel kan mengen en kneden of wens je meer functies?

Op sommige keukenrobots kan je handige accessoires koppelen zoals een juicer of een vleesmolen. Zo kan je meerdere functies in een toestel combineren en bespaar je heel wat ruimte in je keukenkasten.

Wat kan je zoal doen met een keukenrobot?

  • Groenten snijden of raspen
  • Fruit of groenten fijn hakken
  • Raspen van kaas
  • Vlees vermalen tot gehakt
  • Fijnmalen van noten of specerijen
  • Slagroom of eiwit kloppen
  • Deeg maken
  • Milkshakes maken
  • Sauzen of soep maken

3

Hoe vaak ga je aan de slag met de keukenrobot?

Gebruik je je keukenrobot sporadisch? Kies dan voor een compact formaat dat je makkelijk kan opbergen, of ga eerder voor een foodprocessor.

Ben je een echte hobbykok die regelmatig beslag en deeg moet verwerken, of voortdurend eieren moet kloppen, dan is een keukenrobot de geschikte partner in je keuken.

Een volgende stap waarmee je rekening moet houden is de grootte van de mengkom. Die zal in grote mate bepalen hoe snel je de ingrediënten zal kunnen verwerken. En heb je meerdere mengkommen ter beschikking, moet je tussendoor niet afwassen en kan je meteen naar de volgende bereiding overgaan. Lekker handig dus.

Op het vlak van de motor zijn er grote verschillen tussen de verschillende keukenrobots. Maar zoals steeds is het wattage niet bindend voor de kracht van de motor. De kracht van een keukenrobot heeft veeleer te maken met de opbouw van het toestel en met de manier waarop de kracht van de motor naar de kneedhaak wordt overgebracht.

4Welke accessoires heb je nodig?

Even belangrijk als een of meerdere extra mengkommen zijn de accessoires die worden meegeleverd met de keukenrobot.

De deeghaak, ballongarde en klopper behoren tot het standaardpakket. Maar hoe zit met de overige accessoires zoals messen en schijven? Welke kan je achteraf nog bijbestellen?

Denk maar aan accessoires zoals een citruspers, blender, speciale pastaschijven, tot zelfs een vleesmolen of speciale frietschijf.

5Design en materiaalgebruik

Kies voor een keukenrobot die is gemaakt uit stevige materialen. Ook voor de mengkom is het beter om een inox of een glazen kom te gebruiken in plaats van één in plastic. Kies je voor duurzame materialen, dan gaat je toestel gegarandeerd langer mee.

Is dit toestel echter iets dat je op zeer regelmatige basis gaat gebruiken, ga dan voor een toestel dat knap genoeg is om op je keukenaanrecht te staan. Tegenwoordig bestaan keukenrobots al in heel wat kleurtjes. Dit is ook een leuke factor om rekening mee te houden en af te stemmen op je andere toestellen. Kies bijvoorbeeld om al je keukenapparaten in het rood te kopen en zorg voor een perfecte harmonie!

6Onderhoud en opbergen van de keukenrobot

Haal je een keukenrobot met veel accessoires in huis, dan vervangt die heel wat losse keukenapparaten zoals een blender, mixer, hakmolen of citruspers. Nadeel is dat je al die accessoires extra kastruimte in de keuken innemen.

Bovendien zijn niet alle accessoires of onderdelen even geschikt om in de vaatwasser te stoppen. Best even opzoeken om zeker te zijn dus.

7Prijzen en modellen van alle keukenrobots

In de productdatabase van Niwzi vind je de belangrijkste keukenrobots terug, met vermelding van eigenschappen, prijzen en een overzicht van winkelpunten en webshops.

Vergelijk de nieuwste keukenrobots

Reageer