daphne_aers_kroketten

Daphné Aers, de goedlachse dame bekend van Beste Hobbykok van Vlaanderen, is dé persoon die we moeten hebben als het over kroketjes gaat. Wil je alles weten over kroketten? Lees dan zeker het interview.

Toevallige interesse in kroketten

Vanwaar is de interesse voor kroketjes ontstaan?
Daphné: “ Dat is eigenlijk heel toevallig ontstaan. Ik heb nog de boekhouding gedaan voor een krokettenbedrijf. Ik zag dat dat bedrijf het goed deed en er daar toekomst in zat. Dus heb ik zelf een krokettenbedrijf opgestart. In het begin kende ik er natuurlijk nog niet zoveel van en moest ik nog veel bijleren. Maar wat ik wel altijd gedaan heb, is zelf mijn recepten geschreven. Na een tijdje zie je dan dat de mensen je kroketten lekker vinden en er heel positief over zijn. Gaandeweg word je eigenlijk een beetje verliefd op je kroketjes en dat worden dan je kindjes.”

Dus het blijft een boeiend product om mee te werken?
Daphné: “Ja en dat is heel raar. Want het zijn uiteindelijk ook maar kroketten. Maar je kan er zoveel mee doen en de mensen blijven verrassen en dat maakt het enorm boeiend.”

Perfecte kroket

Wat is voor jou de perfecte kroket?
Daphné: “ Een kroket moet smeuïg zijn. Ik zeg altijd dat een kroket moet lachen. Dat betekent dat wanneer je de kroket opensnijdt, dan moet de kroket een klein beetje inzakken en de beweging van een lach nabootsen. De inhoud van de kroket mag er zeker niet uitlopen maar zo lichtjes inzakken. Daarnaast moet het ook mooi blinken. Dat krijg je alleen maar als je goede boter gebruikt.”

Hoe kunnen wij thuis de perfect kroket maken?
Daphné: “ Gebruik ingrediënten van goede kwaliteit en gebruik niet te veel bloem. De bloem kan eigenlijk alles verpesten. De kroket verliest zijn smeuïgheid en wordt te mat.”

Wat onderscheidt jouw kroketjes van die van de concurrentie?
Daphné: “Ik let erop dat de kwaliteit constant blijft. Ik gebruik ook altijd mooie en kwalitatieve producten. Daarnaast blijf ik ook op zoek gaan naar nieuwe dingen. Als je niet vernieuwt, gaan mensen heel snel afhaken. Je moet de curiositeit blijven aanwakkeren bij de mensen door steeds met leuke nieuwe dingen af te komen.”

Beste Hobbykok van Vlaanderen

Heeft je deelname aan Beste hobbykok van Vlaanderen veel veranderd voor jou?
Daphné: “Ja eigenlijk wel. Ik ben zeker geen BV of mediafiguur maar ondanks dat het nu vier jaar geleden is, blijven mensen me herkennen en is er een interesse in wat ik doe. Mensen spreken me bijvoorbeeld regelmatig aan in de supermarkt om tips te vragen. Sinds mijn deelname ben ik niet meer zo privé.”

En professioneel gezien? Was het een mooie reclamebron voor je bedrijf?
Daphné: “Professioneel gezien heb ik het gevoel dat de mensen veel meer vertrouwen hebben in mij. Ze hebben je gezien op televisie, ze hebben gezien dat je kan koken en ik zat al in de voeding. Mensen gaan ervan uit dat ik het antwoord wel zal weten. Ze vertrouwen op mijn kennis en dat is wel leuk. Op die manier wordt er een band gecreëerd.”

Tweede krokettenbar

Hoe verloopt alles met de krokettenbar in Gent?
Daphné: “Heel goed. In de bar kan ik eigenlijk mijn volledig gamma tonen van wat ik allemaal heb. Mensen zijn echt verrast hoeveel producten je in een kroket kan steken. We hebben sinds kort nu ook een tweede krokettenbar geopend in Eeklo.”

Dus een krokettenbar is geen hype. Kroketten blijven hip!
“Ja inderdaad. Het feit dat we een tweede bar openen is daar het perfecte bewijs van!”

Is er een grote krokettencultuur in België?
Daphné: “Eigenlijk de grootste! Ik dacht vroeger altijd dat dat Nederland was maar dat echt niet zo. Zij eten zelf geen garnaalkroketten en als ze er al eentje eten, komen ze naar België.”

U bent ook onderneemster van het jaar. Wat is uw geheim of heb je de ultieme tip voor de ondernemers onder ons?
Daphné: “Volhouden! Mensen geven veel te snel op vanaf het moment dat het iets moeilijker gaat. Heb je het moeilijk, zoek dan andere wegen. Er is altijd wel een oplossing. Als tweede tip zou ik aanraden om te communiceren met je werknemers. Niet via mail of sms maar face-to-face. Kijk hoe mensen zich voelen en werk daarop voort.”

Ga zeker eens gaan proeven in een van de krokettenbars van Daphné. Meer info vind je hier !
Foto’s door Johan Martens

Reageer