gin tonic boek
Gingekte! Dit jaar worden alle registers open getrokken en gaan we voluit voor gin op café, gin in de gastronomie en gin in de thuissfeer. De hype drank van de jaren ‘80 herleeft, ook in ons Belgenland. Daarom besluiten Isabel Boons en Frédéric Du Bois ons te gidsen doorheen de types gins en tonics; om zó tot een ideale smaakbom in het glas te komen…

Volledig naslagwerk

Dit Gin & Tonic boek is een volledig naslagwerk, gevuld met de historiek van de distillatie, de evolutie en reputatie van het populaire drankje en het overzicht van de keuze in smaken, de diversiteit aan ingrediënten. Want om tot een ideale mix te komen is het van belang de juiste gin bij de passende tonic te plaatsen. We gaan toch ook geen frietjes met slagroom eten? We mogen het hier gerust hebben over een Gin­cultuur, en het is er een waar iedereen in mee stapt…

Aan de hand van een praktisch Gin&Tonic smakenkruis stellen zij een hoe-te-combineren lijst op. Deze flyer neem je makkelijk mee tijdens het winkelen, weet je eindelijk wat gekozen uit het grote winkelrek!

Een stukje geschiedenis

Het compacte G&T boek wordt onderverdeeld in diverse topics. We bekijken vooreerst de weelderige geschiedenis van deze spirit.

Precies als bij een prettig leesboek ontdekken we de geheimen van de jeneverbes. Want dit is het ultieme hoofdpersonage. Jenever -­ of genever uitgesproken in de Nederlanden -­ draagt geschiedenis mee van het Midden­-Oosten over Europa tot Amerika. Een eerste vermelding van de jeneverbes wordt bij Jacob van Maerlant gevonden, die de bes omschrijft als zijnde geliefd omwille van geneeskundige krachten.

De term gin is eenvoudigweg traceerbaar tot de Dertigjarige Oorlog wanneer Engelse soldaten de jeneverbes­-drank ontdekken tijdens hun legering in de Zuidelijke Nederlanden. Zij verengelsen het woord tot ginniver, wat uiteindelijk kortweg gin wordt.

 

gin tonic

Mooi koppel

Hoe een tonic uiteindelijk gekoppeld wordt aan gin, is een verhaal binnen de British East India Company. De historie van de gin&tonic mixologie is copieus! Deze drank kent immers een grote route vol winst en tegenslagen. Zo dreigt gin als oubollig bestempeld te worden in de jaren ‘60 dankzij een opkomst van wodka. Maar vandaag is deze spirit helemaal terug!

Overheen de wereld kan je dan ook vele speakeasies vinden. Oorspronkelijk een plaats om tijdens de Amerikaanse drooglegging illegaal alcohol te consumeren op café, nu een referentie naar die bars uit 1920 waar drankjes van topkwaliteit geserveerd worden.

Het boek brengt ons verder, leidt ons via distilleermethodes naar een overzicht van de meest gebruikelijke botanicals -­ oftewel kruiden -­ in gin. Voorbeelden hiervan zijn engelwortel, jeneverbes, citrusvruchten, kardemom, karwij, iriswortel, korianderzaad, zoethout…

Daarna gaan we door een oplijsten van een uitgebreide keuze aan internationale gins en tonics de mogelijke smaakvariaties ontdekken. Het hoofdstuk Gin&Tonic: De ideale match verklaart alles.

Onderverdeling

We leren dat tonic onderverdeeld kan worden in neutraal, aromatisch en fruitig/floraal. Een duidelijk overzicht van wel 20 tonics volgt. Bij ieder type lezen we de oorsprong, de ingrediënten en de smaak & aroma. Wat is volgens jou het verschil tussen Fever­-Tree Mediterranean tonic water en Seagram’s Premium tonic?

Uiteraard gaat het ene component niet zonder de andere. Gin, wordt uitgebreid onderverdeeld en besproken. We zien meer dan 60 gins die op basis van smaak gecategoriseerd worden in:
kruidig/complex -­ citrus -­ zoet -­ floraal -­ (exotisch)

Elke gin in deze encyclopedie werd geproefd en geanalyseerd door beide auteurs! We lezen over hun oorsprong, smaak&aroma, leren meer over ingrediënten en hoe die te combineren met de correcte tonic.
Raadpleeg bij aankoop van een gin-tonic blend zeker en vast het smakenkruis! Daarop lees je af dat een zoete gin hand in hand gaat met een fruitige tonic…

Luxueuze smaken

De sfeer die in het boek domineert, is er een van luxueuze smaken die je zo snel mogelijk proberen wilt. Experimenteer en proef! Dat is het advies dat deze Complete Gids ons meegeeft. Smaak een exotische Gin Mare en ontdek welke tonic het best diens complexe smaken weergeeft.

Gin&Tonic leert ons trouwens méér over de combinatie Food & Gin-­tonic en vermeld tevens enkele Bars zoals Bar Salon in Brugge, die je zeker niet links kan laten liggen als je een ware fan bent…

Ontdek het voor jezelf, gin&tonic is pure pracht in smaak en beleving…
Het begin van een sfeervol kerstmenu?

De complete gids. Gin & Tonic. Voor de perfecte mix
Tekst: Frédéric Du Bois & Isabel Boons
Foto’s: © Kris Vlegels
Uitgeverij Lannoo, 2013
€ 22,99

Reageer