espressions

Wij hebben de SuperChef van Espressions uitvoerig getest! Onze SuperChef week niet van onze zijde tijdens de meest alledaagse keukentaken, en ook voor het meer ingewikkelde werk was hij onze vaste keukenpartner. Wat vonden wij ervan?

Een multifunctioneel toestel dat kan stomen, koken, kloppen, kneden, roeren en verwarmen, dat moet getest worden. En dat deden we. Lekkere rijst afkoken terwijl op het vuur de vol-au-vent aan het pruttelen is? Een smakelijke kip stroganoff klaarmaken en ondertussen de tafel feestelijk aankleden? Of een briochedeeg kneden, zodat je een heerlijke wildpaté met brioche en uienconfituur op het feestmenu kunt plaatsen … de SuperChef biedt een helpende hand bij al het lekkers dat je op dagelijkse basis of bij feestelijkheden op tafel wilt toveren.

Jouw Superchef doet het … voorbereidende werk

Het multifunctionele toestel versnippert uitjes, maalt parmezaankaas fijn, mixt verse tomaten tot een gladde tomatensaus en kneedt brooddeeg. En dat doet het echt vliegensvlug. Het neemt dus een aantal essentiële keukentaken voor zijn rekening, die jouw werk in de keuken verlichten. En dat doet het aan de hand van zijn vlijmscherp, hardstalen mes, zijn grote roestvrijstalen kom en het vlinderopzetstuk. Het beschikt over maar liefst tien verschillende standen om te mengen, te kneden, te hakken, te kloppen, te emulgeren en te roeren.

Jouw SuperChef bereidt ook … allerhande gerechten

Tot zover niets spectaculairs, maar het toestel is ook uitgerust met een verwarmingselement. Een verwarmingselement dat bovendien zeer nauwkeurig in te stellen tussen 40°C en 130°C om ingrediënten te verwarmen, zelfs te koken of te stoven. In samenspraak met de bijhorende timer is het zelfs in staat dit gedurende een vooraf gedetermineerde tijdsduur te doen. Soepgroenten en water opwarmen en daarna fijn mixen, het kan. Aardappelen koken en onmiddellijk tot aardappelpuree verwerken, ook dat vormt geen probleem*. Maar dan volgt het delicatere werk. Een mousselinesaus bereiden, bijvoorbeeld, dat lukt evenzeer. Of wat dacht je van een luchtige sabayon opkloppen? Idem dito.

Jouw SuperChef … is de nieuwe kok in huis

Maar ook wie niet de tijd heeft om dagdagelijks vers te koken of geen keukenprins(es) is, kan van de kunsten van dit toestel meegenieten. Want het maakt een volledig gerecht in zijn eentje klaar. Terwijl jij in de ruimte ernaast met wat anders bezig bent. Jij hoeft enkel het stappenplan in het bijgeleverde recept te volgen. Zo stel jij per stap een bepaalde handeling in, waarbij je de stand, de tijdsduur en – indien nodig – ook de temperatuur moet ingeven. Is de handeling, bijvoorbeeld het gaarkoken van de groenten, afgelopen, dan wordt je via een piepsignaal verwittigt. En kan je de rest van het recept stap voor stap doorlopen.

Een lekkere kip stroganoff klaarmaken, bijvoorbeeld, is echt een fluitje van een cent. Eerst hakt het toestel de sjalotjes fijn, vervolgens laat je er een klont boter in smelten en voeg je alle andere ingrediënten, zoals de kip, de bloem en de kruiden er aan toe. Twintig minuten later ben je klaar om aan tafel te gaan. Zonder eerst een uur achter de kookpotten te hebben staan zwoegen.

Even wennen is de boodschap

Aangezien het toestel zijn gelijke niet kent, is het even wennen om ermee van start te gaan. In het begin blijk je vooral aan het receptenboek vast te hangen, maar na een tijdje begint het je te dagen hoe het toestel precies functioneert en wat het zoal kan. Het toestel kan bijvoorbeeld ook stomen door middel van het bijhorende stoommandje, dat je bovenop de mengkom plaatst. Terwijl je je rijst of pasta aan het koken bent, is het perfect mogelijk om gelijktijdig vis en groenten te stomen in het stoommandje. En zo kunnen we nog uren verder gaan. Berg maar snel die stoomtorens, blenders en keukenrobots op, want de veelzijdige SuperChef is heer en meester over het keukenwerkblad.

*Zolang je strikt de aangegeven tijden in het receptenboek opvolgt. Want indien je de puree te lang mixt, bekom je een kleverige brij. Geloof ons, vijftien seconden lijkt dan wel niet veel, het is echter ruimschoots voldoende om een perfect egale aardappelpuree te verwerven.

Op de website van IT&M /Espressions /Superchef worden tips en recepten verzameld. Er kunnen namelijk nog hier en daar wat kleine probleempjes opduiken met temperatuurinstellingen in bepaalde recepten, die zeer gemakkelijk op te lossen zijn door de temperatuurinstelling enkele graden te verlagen of geleidelijk te verhogen dan wel de volgorde van de ingrediënten aan te passen. Dit met name voor ingrediënten welke gevoelig zijn voor aanbranden zoals eieren en melk. Al doende, leert men, en dat geldt ook voor Espressions, dat alle nuttige tips op dit moment voor ons aan het bundelen is.

 

EP550 < € 499

Reageer