Kookfanaten zijn tijdens hun ontelbare zoekacties op internet ongetwijfeld al eens op de wonderlijke toestellen van Bora gebotst. Heuglijk nieuws voor hen en zoveel anderen, want de ingenieuze afzuigsystemen zijn vanaf nu ook in België verkrijgbaar. Voor wie Bora nog niet kent, het Duitse merk biedt een verrassend alternatief voor de conventionele dampkap: een bijzonder hoogwaardige, in het werkblad verzinkbare dampkap.

Het verzinkbare afzuigsysteem van Bora is behoorlijk innovatief te noemen, het zorgt er namelijk voor dat dampen van je potten en pannen niet langs boven afgezogen worden, maar rechtstreeks beneden bij het kookveld weggeleid worden. Daardoor vermijd je dat kookgeurtjes in de ruimte verspreid worden. Een conventionele dampkap die sommigen als een storende factor in het keukenbeeld ervaren, die heb je dus niet meer nodig. Ervaar meer vrijheid bij de inrichting van je keuken.

Minder energieverbruik

Tegelijkertijd zal deze manier van ventilatie minder energie verbruiken dan wanneer de lucht van bovenaf weggezogen wordt. Puur natuurkundig gezien is het immers gemakkelijker om de damp direct bij het kookveld af te zuigen. Door deze techniek ontstaat er immers een zogeheten ‘dwarsstroming’ die vier keer sneller is dan de stijgsnelheid van damp. Omdat dit afzuigsysteem van deze stromingssnelheid gebruikmaakt, heeft het minder energie nodig om de lucht weg te zuigen, wat op zijn beurt weer beter is voor je portefeuille en het milieu.

Stiller dan een gewone dampkamp

Een bijkomend nadeel van vele conventionele dampkappen is de geluidsoverlast die ze veroorzaken. Mede omdat het systeem minder energie nodig heeft, biedt het een stillere werking waarbij het geluid van het zuigmechanisme de normale braad/kookgeluiden niet overstijgt. Ter illustratie: het bakken van een steak produceert ongeveer 70 dB(A), terwijl de ventilatietechniek van Bora slechts 54 dB(A) voortbrengt. Je kan dus zonder problemen een gesprek voeren terwijl je aan het koken bent. Ben je klaar met koken? Dan stop je de losse onderdelen bovendien gewoon in de afwasmachine.

Twee manieren van afzuiging

Bora heeft twee types afzuigsystemen in het assortiment: Bora Classic en Bora Professional. De klassieke versie is voorzien van een aanraakbediening op de kookplaat zelf, de professionele versie werkt op basis van massieve knoppen die aan het verticaal vlak net onder de kookplaat bevestigd worden. De afzuigsystemen moeten uiteraard gecombineerd worden met twee kookplaten van Bora. De keuze is groot. Er zijn twee inductiekookplaten, twee gaszones, twee vitrokeramische kookplaten en één vitrogrill verkrijgbaar. De beide systemen zijn bovendien beschikbaar als afzuigsysteem of circulatieluchtsysteem.

Reageer