Onze drukke levens verplichten ons ertoe om op een bewuste manier met voeding om te gaan. Koelkasten en diepvriezers stoppen we graag vol met allerhande levensmiddelen. Want zo hoeven we niet elke dag naar de supermarkt te rennen.

Een waterdicht systeem, ware het niet dat heel wat producten na het ontdooien uitgedroogd zijn en heel wat aan smaak inboeten. En wat dan met charcuterie of kaas, die niet in te vriezen zijn, en die na enkele dagen in de koelkast hun beste tijd hebben gehad?

De oplossing is eenvoudig. Kies ervoor om voedsel luchtvrij te verpakken en verleng zo de houdbaarheid en versheid ervan tot vijf keer. Het luchtvrij verpakken van producten wordt in keukentermen als vacumeren vertaald. De techniek is al langer bekend in professionele keukens en kent alleen maar voordelen.

1/ Voedsel blijft langer vers

Vacumeren verlengt de houdbaarheid en versheid van voeding tot vijf keer en voorkomt vriesbrand bij het invriezen. Vriesbrand tast zowel de smaak als de structuur van de ingevroren producten aan.

2/ Voedsel blijft vrij van bacteriën

Vacumeren houdt het voedsel vrij van bacteriën. Door lucht aan het product te onttrekken, wordt oxidatie en bederf voorkomen op een natuurlijke manier, waardoor bacteriën dan weer geen kans krijgen.

3/ Vacumeren is beter voor je portemonnee

Vacumeren bevordert besparingen in het huishoudbudget. Volgens het merk Foodsaver belandt  maar liefst 13% van onze voeding in de vuilnisbak, omdat het bederft vooraleer het genuttigd kan worden. En dat is zonde.

Een tweede besparing kan bovendien bekomen worden door alles in grote hoeveelheden aan te kopen en vervolgens te vacumeren. Grote verpakkingen zijn immers minder duur. Op zaterdag kan je  de supermarkt leegroven om daarna portie per portie alles door het vacuümtoestel heen te halen en in te vriezen.

Dit gaat overigens zeer snel en de verpakkingen in folie nemen, in vergelijking met de bakjes uit de supermarkt, zeer weinig plaats in. Laat ons ook niet vergeten dat je wanneer je meerdere keren per week boodschappen doet, je dan zeker veel onnodige zaken mee naar huis neemt. Shop je slechts één keer in de week, dan blijven deze aankopen beperkt.

4/ Win tijd met vacumeren

Heb je ‘s avonds nauwelijks de tijd om lekker te koken, en wil je toch af en toe van een huisgemaakte maaltijd genieten? Dan kan je op zaterdag of zondag extra porties voorzien, die je vervolgens vacumeert en invriest.

Tijdens de week haal je het vacuümzakje uit de diepvriezer en kan je het rechtstreeks in de microgolfoven opwarmen of afkoken in water.

In het begin vereist dit misschien wel wat denkwerk. Hou je niet van de textuur van aardappelen die in de microgolfoven zijn opgewarmd, net zoals wij, kies dan voor andere producten die wel lekker blijven smaken na opgewarmd te worden in de microgolfoven.

5/ Jouw oogst gaat niet langer verloren

Geniet het ganse jaar door van verse seizoensgroenten. De groenten en het fruit uit jouw tuin kunnen immers gemakkelijk in vacuümzakjes ingevroren worden. Geen tijd om confituur te maken van de bosbessen of frambozen die je verzameld hebt? Geen probleem.

Ontdek de vacuümtoestellen op Niwzi